Élet-Stílus

Áttörés a rákterápiában – jönnek a sokat ígérő gyógyszerek

gyogyszer(960x640).jpg (gyógyszer)
gyogyszer(960x640).jpg (gyógyszer)

Az Európai Unióban egymást érik azok a befogadásra váró készítmények is, amelyek halálos betegségre jelenthetnek megoldást.

Világszerte nő a daganatos betegségek előfordulása, már a 2012-es adatok szerint is több mint 32 millió rákos beteg élt szerte a világban. Míg ebben az évben 14,1 millió volt az új megbetegedések száma, addig 2025-re ez a szám elérheti a 19,3 milliót. Magyarországon évente közel 50 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 32 ezer beteg hal meg évente valamely daganat következtében.

A férfiaknál a prosztata-, a vastagbél- a tüdő-, a gyomor- és a májrák a leggyakoribb, míg a nőknél a vastagbél-, az emlő-, a méhnyak, a tüdő- és a gyomorrák fordul elő a legtöbbször. Ami a halálozást illeti, szintén beszédes a sorrend: a 2012-es adatok szerint tüdőrákban évente 1,6 millióan halnak meg, míg máj-, gyomor- és vastagbélrákban nagyságrendileg 750 ezer, 720 ezer és 700 ezer beteg veszti életét. A mellrák több mint 500 ezer életet követel, míg a nyelőcsőrák 400 ezret.


Kép forrása: Thinkstock

Míg a rákos megbetegedések száma várhatóan emelkedik majd a jövőben is, a kezelésben hatalmas előrelépések történtek a közelmúltban. Például csak Európában 17 új rákterápiás eljárást hagytak jóvá az elmúlt öt évben. Ezeknek több mint 76 százaléka a legnagyobb halálozási aránnyal rendelkező ráktípusokat, így például a tüdő-, a vastagbél és a mellrákot gyógyítja. Új készítmények is vannak a láthatáron, ezek már csak befogadásra várnak.

Ilyen például az, amely a nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek gyógyulási esélyét a korábbi terápiákhoz képest jóval hatékonyabban növeli. Több hasonló innovatív szer is a startvonalnál áll: ezekkel az eddiginél hatékonyabban lesz kezelhető többek közt a prosztatadaganat, az emlő- és az áttétes vastagbélrák.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik