Élet-Stílus

Tavaszi nagytakarítás: mire kell figyelni?

takarítás (takarítás, )
takarítás (takarítás, )

A legtöbb ember számára a tavasz a megújulás és a takarítás időszaka. Ha ez utóbbira egy kicsit több időt és energiát szánunk, akkor nemcsak csillogóan tiszta, de sokkal egészségesebb is lesz a környezetünk.

Ne csak a látható helyeken lévő portól szabaduljunk meg! Olyan helyekről is távolítsuk el, amelyekről gyakran elfeledkezünk, például az ágyneműtartót, a csillárokat vagy a fűtőtesteket is alaposan porszívózzuk ki. A légkondicionált lakásokban a filtereket, ventilátorokat is tisztítsuk ki. Így csökkenthetjük, hogy por, pollenek vagy egyéb allergén részecskék kerüljenek a levegőbe. Ha valaki régi típusú házban él vagy kandallója van, akkor a kéményt is érdemes évente egyszer átvizsgáltatni és kitisztítani egy szakemberrel!


Kép forrása: Thinkstock

Nézzük át a gyógyszeres szekrényünket, és válogassuk ki azokat a gyógyszereket, amelyeknek már lejárt a szavatossága vagy már nem használjuk őket. Ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, vigyük be őket a közeli gyógyszertárba. A különböző vitaminokról, étrend-kiegészítőkről se feledkezzünk meg.

A régebbi, nem használt kozmetikumokat is válogassuk át. Bizonyos termékeket (például a szempillaspirálokat) háromhavonta cserélni kellene, míg a púderek, szemhéjfestékek esetében a szavatossági idő akár két hét is lehet. Ha túl hosszú ideig használjuk ezeket, nemcsak a minőségük romlásával kell számolnunk, de ezek veszélyeztethetik az egészségünket is, és bőrkiütéseket vagy kötőhártya-gyulladást is okozhatnak. A fertőzésveszélyt csökkenthetjük a sminkszereink rendszeres fertőtlenítésével, illetve az ecsetek rendszeres tisztításával is. Cseréljük le a mosdókesztyűket, fürdőrózsákat is.

Kíváncsi, még mire kell figyelnie? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik