Élet-Stílus

Két év múlva végezhetik az első fejátültetést

mutet(960x640).jpg (műtét, )
mutet(960x640).jpg (műtét, )

A nem mindennapi beavatkozás progresszív izom- és idegmegbetegedésben szenvedőknek, és halálos betegeken is segíthetne.

Legalábbis ezt állítja egy olasz sebészprofesszor, Sergio Canavero, aki az elmúlt éveit a műtét technikai és biológiai részleteinek tanulmányozásával és kidolgozásával töltötte. Canavero először két évvel ezelőtt, 2013-ban rukkolt elő a fejátültetés ötletével, ám mivel a szakma éles kritikával fogadta javaslatát úgy döntött, visszavonul és folytatja az erre vonatkozó kutatást és a technika fejlesztését.

Most, a Surgical Neurology Internation című szaklapban újabb tanulmányt publikált, melyben állítja, minden technológiai feltétel adott ahhoz, hogy már két év múlva (2017-ben) elvégezhessék az első fejátültetéses műtétet. Canavero, aki májusban Marylandben ad majd elő a témában, azt mondja a beavatkozás két legkritikusabb pontja: a megfelelő donor-recipiens páros és a tökéletes szike kiválasztása.

“A beavatkozást csak abban az esetben lehetne elvégezni, ha meggyőződtünk, hogy a recipiens olyan mentálisan ép személy, akinek szervezetét egy visszafordíthatatlan, potenciálisan halálos betegség támadta meg. Donorként természetesen agyhalott páciensek testét használnák” – írja Canavero, aki az első, emberekkel végzett műtéthez 2 agyhalott páciens testét szeretné majd felhasználni.

A szakember egyébként biztos benne, hogy az eljárás sikeres lehet: “az eljárás legnagyobb kihívása, hogy az átültetést úgy végezzük el, hogy mindeközben az idegrendszer sértetlen maradjon”. Ehhez elengedhetetlen, hogy mind a donor, mint a recipiens koponyáját kellőképp lehűtsék, hogy ezzel is elkerüljék a sejtek pusztulását az oxigénhiányos állapotban. “Az üteltetés során a gerinc két végét polietilén-glikóllal illesztenénk össze. Egy olyan vegyülettel, mely segíti a sejtek regenerációját” – teszi hozzá.

Bár az orvostársadalom elismeri, hogy Canavero aprólékosan kidolgozta a beavatkozás minden mozzanatát, abban továbbra sem értenek vele egyet, hogy egy ehhez hasonló műtétre a közeljövőben sor kerülhet – összegezte a kritikákat a CBS.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik