Élet-Stílus

Daganatot okozhat a kóla egyik összetevője

kóla (kóla, )
kóla (kóla, )

Egy amerikai kutatás szerint a karamell színezék igen veszélyes lehet.

A kutatás elsősorban az üdítőital-fogyasztásra koncentrált, illetve arra, hogy a szénsavas italok rendszeres fogyasztása mennyivel növelheti a 4-metilimidazol (4-MEI) nevű vegyületnek való kitettséget. Ez a vegyület a karamell színezék egyik mellékterméke. A karamell színezék a szénsavas üdítőitalok, kólák egyik gyakori összetevője.


Kép forrása: Thinkstock

A Johns Hopkins Center for a Livable Future kutatócsapata 110 különböző üdítő 4-MEI-koncentrációját elemezték, illetve azt is megvizsgálták, mennyire érintheti ez az üdítőkedvelőket. Úgy találták, hogy a hat éven felüli emberek közel fele (44 és 58 százalék között) naponta legalább egy doboznyi üdítőt iszik meg, ez pedig jelentősen növeli a 4-MEI-nek való kitettséget.

“Az üdítőital-fogyasztókat egy megelőzhető és elkerülhető daganatkockázat veszélyezteti minden olyan alkalommal, amikor kólát vagy hasonló italt isznak. Ez az adalékanyag ráadásul teljesen felesleges, pusztán esztétikai okok miatt adják ezt az italokhoz” – mondta Keeve Nachmann, a kutatás vezető szerzője, a Johns Hopkins egyetem professzora

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik