Élet-Stílus

A halálról mesélt egy férfi azután, hogy kétszer is “meghalt”

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Néhány éven belül kétszer is megállt a szíve, és percekig volt a klinikai halál állapotában. Most úgy döntött, a neten mesél az élményeiről.

Ahogy az a netre feltöltött rövid életrajzából is kiderül, a rootdude nevű Reddit felhasználó pontosan tudja miről beszél, amikor a halálról mesél olvasóinak. Az elmúlt években ugyanis rövid időre kétszer is a klinikai halál állapotába került, vagy ahogy ő mondja “meghalt”.

Mint kiderült a szíve néhány évvel ezelőtt állt le először egy súlyos motobalesetet követően, másodszor pedig – nem sokkal az első esetet követően – egy műtét után, amikor túladagolta a fájdalomcsillapítót. A fiatalember bejegyzésére eddig több mint 1002-an reagáltak: a kommentelők többsége azt szerette volna megtudni, milyen érzés a klinikai halál állapotában lenni, és hogy voltak-e olyan élményei, melyek bizonyítanák, hogy a túlvilág létezik.

A halálélménnyel kapcsolatban…

Rootdude elmondta, fogalma sem volt arról, hogy épp leállt a szíve. “Igazából semmiről sem volt fogalmam, nagy, fekete, üresség volt az egész. Nem voltak gondolatok, nem volt tudatosság, nem volt semmi” – írta, majd hozzátette, mindkét alkalommal ugyanezt az ürességet tapasztalta.

“A leginkább egy rövidke alváshoz tudnám hasonlítani. Egy olyan délutáni szundikáláshoz, amikor nem álmodsz, és azzal a gondolattal ébredsz, hogy rengeteget aludtál, pedig alig 15 perc telt el” – magyarázta a fiatalember, aki csak azért tudja, hogy közel került a halálhoz, mert orvosai elmondták neki, hogy néhány percig a klinikai halál állapotában volt.


Rootdude szavait kórházi képekkel igyekezett hitelessé tenni
Kép forrása: reddit

Bár sokan arra számítottak, a fiatalember néhány perces “utazása” alatt nem tapasztalt semmilyen fényt, alagutat, vagy túlviláginak mondható élményt. “Leginkább ürességet éreztem, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki ezt érez majd. Azoknak, akik látták a mennyországot, valószínűleg aktívabb volt az agyműködése, az általuk láttottak pedig ennek a folyamatnak a termékei.”

Hogyan reagált, mikor megtudta, hogy meghalt?

“Nos, először majdnem kiugrottam a bőrömből. Arra gondoltam, mostantól nyugodtan henceghetek a barátaimnak azzal, hogy visszajöttem a halálból. Aztán ahogy elmúlt a morfium hatása, lassan rájöttem, hogy mennyire közel voltam ahhoz, hogy befejezzem az életet.”

Rootdude azt mondja, a tapasztalat óta nem fél annyira. “A halál semmivel se rosszabb az alvásnál, szóval nincs mitől félni”. Hozzátette, a halálközeli élmény nem változtatta meg. “Az életcélom az, hogy boldoggá tegyem a körülöttem élők életét. Miért? Nos, mert ha meghalunk, nekünk már nem számít majd semmi, viszont a hatásunk igenis számít majd azoknak, akiket hátrahagyunk” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik