Élet-Stílus

A fiatal apák gyerekei betegek lesznek?

A tizenéves apák gyermekei nagyobb eséllyel örökölnek hibást gént. Legalábbis a cambridge-i kutatók szerint.

Korábban úgy vélték, hogy a csírasejtek DNS-mutációi az életkor előrehaladásával szaporodnak. A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 24 ezer apa és gyermekeik adatait elemezték, és azt találták, hogy a tizenéves apák hímivarsejtjei 30 százalékkal nagyobb arányban tartalmaznak DNS-mutációt, mint a huszonéves apáké – tudósított a The Daily Telegraph online kiadása Proceedings-B című brit tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányról.

 
Kép forrása: Thinkstock

A tudósok szerint egyelőre nem világos, miért több az örökletes betegséget is okozó hibás DNS a tizenéves fiúknál. A sejtosztódásnál jelentkező hibás DNS-másolásból eredő mutációk a szervezet különböző sejtjeiben fordulhatnak elő. Az úgynevezett csírasejtekben – amelyekből a petesejt és a hímivarsejt képződik – fellépő mutációk olyan változásokat okozhatnak, amelyek az utódokat is érinthetik.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja szerint a serdülő fiúk csírasejtjeiben több mint hatszor nagyobb a DNS-mutációk aránya, mint a serdülő lányok petesejtjeiben. Ennek eredményeképpen a tizenéves apák gyermekeikre is több hibás gént örökítenek.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik