Élet-Stílus

Megbetegít a piros lámpa?

piros lámpa (piros lámpa, )
piros lámpa (piros lámpa, )

Extra nagy szennyezésnek tehetjük ki magunkat, ha vezetés közben a piros lámpánál várakozunk!

Egy átlagos brit körülbelül napi másfél órát tölt a kormánynál munkába menet. Azt tudjuk, hogy a vezetés stresszes is tud lenni, de a University of Surrey friss kutatásai szerint másféleképpen is terheli az egészségünket. A vezetés során ugyanis a stoplámpák környezetében nagyon magas légszennyezettség tapasztalható. A pirosban állva kénytelenek vagyunk nap mint nap belélegezni olyan szennyező nanorészecskéket, amelyek szív- és érrendszeri, illetve légzőszervrendszeri problémákhoz vezethetnek.


Kép forrása: Thinkstock

Az egyetemi kutatócsoport légszennyezettség-mérést végzett kedvelt és frekventált napi útvonalak különböző pontjain. Végkövetkeztetésük az volt, hogy a váltakozó vezetési viszonyok miatt az útkereszteződések nagyon szennyező területek.

A vezetők ugyanis lelassítanak és megállnak a lámpáknál, majd felpörgetik a motort és újból elindulnak. Emiatt a részecskekoncentráció 29-szer volt magasabb ezeken a pontokon, mint az utakon. Ráadásul mivel a tömöttebb reggeli utakon közvetlenül az előttünk levő jármű mögött haladunk, annak a kipufogófüstje is ránk száll.

Kíváncsi, mennyi szennyeződést gyűjtünk a lámpánál állva? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik