Élet-Stílus

Miért nem költözik senki erre a paradicsomi szigetre?

pitcairn szigetek (pitcairn-szigetek)
pitcairn szigetek (pitcairn-szigetek)

Hiába várja a telepeseket ingyen föld, ház, sőt, egész évben 17 fok feletti átlaghőmérséklet, kevés a jelentkező.

Pedig a Baktérítőtől mindössze néhány kilométerre fekvő szigeten még a kellemetlenkedő szomszédoktól sem kell tartani. Egész egyszerűen azért, mert nincsenek. És ennek csak egyik oka, hogy a sziget az Új-Zéland és Panama közt félúton elterülő Pitcairn-szigetcsoport legnagyobb darabja. A másik, és legfőbb ok az, hogy a szigeten jelenleg mindössze 50-en élnek, és ennek a lakosságnak a száma is évről-évre csökken.


Képek forrása: Wikipédia

A sziget kormányzója, a 44 éves Jacqui Christian azt mondja, igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy a kalandvágyó fiataloknak vonzóvá tegye a kis csendes-óceáni paradicsomot, ennek ellenére mégis kevesen vannak azok, akik bevállalják a vulkanikus szigetet. “A többségnek nem a körülményekkel van baja. Hogy is lehetne? A környezet festői, az időjárás egész évben ideális, van elektromosság, internet, folyóvíz.”

Hogy akkor mégis mi a probléma? Nos, a szigeten, amit a Bounty fellázadt matrózai és az ő leszármazottaik népesítettek be, nincs, vagy csak alig akad munka. “A szigetlakók a múltban azzal gyűjtöttek maguknak pénzt, hogy bélyeget árusítottak, de lássuk be, a bélyeggyűjtés ma már korántsem olyan népszerű, hogy ebből meg lehessen élni” – árulja el a kormányzó, majd hozzáteszi, további gondot okoz a sziget megközelíthetősége is.

 

“Légi közlekedés nincs, a legközelebbi város az új-zélandi Auckland, ami 5300 kilométerre, vagyis egy hétnyi hajóútra van.” A kormányzó szerint a helyzetet tovább rontja, hogy a szigetnek nincs kiépített kikötője sem, így az ide érkezőknek csónakba kell szállniuk, ha meg akarják közelíteni a partokat. “Kicsit olyan itt élni, mintha valaki a semmi közepére költözne, ám ha már itt van, szinte biztos, hogy letelepszik, ugyanis beleszeret a csillagfényes éjszakáinkba és az azúrkék tengerünkbe.”

Sötét múltja miatt kerülhetik?

Még egy olyan látszólag festői élettérnek, mint Pitcairn is lehetnek viselt dolgai. A mini szigetállam 2004-ben került a figyelem központjába, mikor kiderült, a szigeten minden bizonnyal pedofília kísérlete történt. A kiszálló új-zélandi rendőrség 4 személyt – köztük a helyi kormányzót is” – előzetes letartóztatásba helyezte.

Az ügyben szigorú ítélet született. A tárgyalás során a bírák bűnösnek találták, és börtönbüntetésre ítélték a sziget polgármesterét, fiát és egy másik szigetlakót is ötrendbeli, gyermekek elleni erőszak miatt.

Ön költözne? Írja meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik