Élet-Stílus

Ezért olyan egészséges a kefír

kefír (kefír, )
kefír (kefír, )

Több évszázada ismerjük, mégis csak keveset tudunk róla.

A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja (erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá.

A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.

A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Ez a kefirgomba egyébként már bioboltokban is kapható.


Kép forrása: Thinkstock

A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb: 

  • fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és a pajzsmirigyünknek.
  • probiotikumokat tartalmaz. Ellentétben más tejtermékekkel (mint például a joghurt), a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert.
  • a kefir fehérjékben, telítettségérzést okozó anyagokban gazdag, zsírtartalma viszont alacsony, és kevés kalóriát tartalmaz. Ezért gyakran része a diétának, pépesített zöldségekkel és gyümölcsökkel összeturmixolva. Valóban segít a fogyásban, jó hatással van az anyagcserére.

Szeretné tudni, milyen hatása van a kefírnek a bőrre? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik