Élet-Stílus

Nem csak a tüdőt, az agyat is elpusztítja a cigaretta

Korai öregedés, Alzheimer-kór, ínyproblémák: csak néhány dolog, amit a dohányzás tesz a testünkkel.

Korábban már megállapították, hogy a dohányzástól nagyobb eséllyel kaphatunk rákot vagy tüdőbajt. Újabb kutatások azt is állították, hogy ínyproblémákkal, korai öregedéssel, Alzheimer-kórral és szívrohammal is esélyesebben találkozhatunk, ha nem szokunk le.

Brit és kanadai kutatók nemrégiben publikált tanulmánya viszont azt állítja: a dohányzás az agyra is igen kártékony hatással van, tekintve hogy vékonyítja azt a külső agykérget, amely többek között emlékeinkért, nyelvhasználatunkért vagy észlelésünkért is felelős. A kutatók csak óvakodva merik megjegyezni: a leszokást követően apró esély van csak arra, hogy a külső agykéreg visszanyeri eredeti vastagságát.


Kép forrása: Thinkstock

A kutatás 224 férfi és 260 nő MRI-szkenjeit és egészségügyi vizsgálatainak eredményeit gyűjtötte össze: átlagéletkoruk 73 év volt és körülbelül felük dohányzott vagy korábban aktív dohányos volt. “Ilyen korban is megállapítható, hogy az agykéreg sokkal vékonyabb a dohányosoknál, mint a nemdohányzóknál” – jegyezte meg Dr. Sherif Karama, a McGill University kutatója. Majd hozzátette: “akik abbahagyták a dohányzást, részlegesen visszanyerték a kéreg vastagságát, azonban ehhez éveknek kellett eltelniük, a regenerációs folyamat ugyanis lassú és nem ad 100 százalékos eredményt.”

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik