Élet-Stílus

Hozzámegy a férfihez, akinek odaadta a veséjét

szervadomanyozas(960x640).jpg (szervadományozás)
szervadomanyozas(960x640).jpg (szervadományozás)

A 26 éves nő karácsonykor igent mondott a férfinak, akinek életét éppen az általa adományozott vese mentette meg.

1 százalék. Az orvosok szerint mindössze ennyi valószínűsége volt annak, hogy a 26 éves Ashley McIntyre-ből tökéletes donor lehet. “Rengeteg dolognak kell egyeznie, és ez, az esetek egy nagyrészében még a közeli rokonok esetében sem szokott előfordulni. Pláne nem két vadidegen között” – mondja a Kentucky Egyetem professzora, aki végigkövette Ashley és Danny történetét. “Csak összehasonlításként: az államban tavaly 135 veseátültetést végeztek, ebből 33-at élő donorral, ahol a donor szinte minden esetben a recipiens valamilyen egyenes ági rokona volt” – tette hozzá.

Az esélyek ellenére a 26 éves fiatal nő, aki egy rádióműsorban hallott a hosszú ideje vesére váró 25 éves fiú sorsáról, tökéletes donornak bizonyult. “Január közepe volt, épp Nashville-ből tartottam Louisville-be, amikor a WHAS rádióban hallottam Danny történetét, akit 16 éves korában diagnosztizáltak IgA nefropátiával. Hallottam ahogy azt mondja, hogy az elmúlt évben minden héten háromszor, napi négy órát kapta a dialízises kezelést. Megsajnáltam, és eldöntöttem, kerüljön bármibe, segíteni fogok neki.”


Képek forrása: Facebook

Miután jelentkezett, Ashley-t számtalan vizsgálatnak vetették alá, hogy kiderüljön, egyáltalán alkalmas donor lenne-e. “Nem izgultam túl a dolgot. Mindig csak az éppen aktuális teszt eredménye miatt aggódtam, csak miután kiderült, hogy rendben van, tértem át a következőre.” Ashley elárulja, noha Danny családja már korábban is szeretett volna vele találkozni, csak közvetlenül az átültetés előtt volt hajlandó erre, amikor már biztos volt, hogy lesz műtét. “Nem akartam, hogy csalódás érje őket” – mondta.

A műtét szerencsére komplikációk nélkül zajlott. A fiatalok az előkészítéskor és a műtét után is egymás közelében lehettek, szinte együtt lábadoztak. “Sokat viccelődtünk, nevettünk. Danny milliószor elmondta, mennyire hálás, hogy megmentettem az életét. Ennek ellenére nem is reméltem, hogy a kapcsolatunk a későbbiekben még tovább mélyül majd.”

 

Pedig így történt, és alig egy évvel azután, hogy Ashley először hallott Dannyről, karácsonykor a fiú megkérte a kezét. “Természetesen igent mondtam, hiszen egyértelmű, hogy nekünk találkoznunk kellett” – mondta a fiatal menyasszony, aki június 9-ére várja első közös gyermeküket. “Az esküvő időpontjáról egyelőre nem határoztunk, bízunk benne, hogy még a kislányunk érkezése előtt sort keríthetünk rá, de ha nem így lesz, akkor sem fogunk szomorkodni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik