Élet-Stílus

A lábujjunkkal fizetünk a balerinacipőért?

A tűsarkú cipők veszélyeiről sokat olvashattunk már, de a szakemberek szerint a teljesen lapos sarkú balerinacipellők sem egészségesek.

A szakemberek szerint a balerinacipők divatossá válásával egyre többen fordulnak orvoshoz benőtt körömmel. A szűk cipő ugyanis összenyomja a lábujjakat, ezért a köröm meghajlik, belevájódik a körömágyba, komoly fájdalmakat okozva. A benőtt köröm nehezen gyógyul, és a szövődményei között megtalálhatjuk a gyulladásokat, és ha nem kezelik megfelelően, akkor a csont is megfertőződhet. Ez a legrosszabb esetben a lábujj elveszítésével járhat.

Dr. Mike O’Neill sebész szerint ez szerencsére meglehetősen ritka, de előfordulhat, különösen azoknál, akik cukorbetegek, keringési problémákkal küzdenek vagy a szervezetük nehezebben küzd meg a szervezetükkel. “Azonban mindenkinek figyelnie kell a benőtt körömre, mert ha nem kezelik, könnyen kórházba is kerülhetünk miatta, a hosszas antibiotikum-kúráról vagy az esetleges felülfertőződésekről nem is beszélve” – tette hozzá.

A szakember szerint a benőtt köröm leggyakoribb oka a rosszul megválasztott, szűk cipő, melyben összenyomódnak és meggörbülnek a körmök, de az is fokozza a betegség megjelenését, ha rosszul vágjuk a körmeinket (például túl élesre, hegyesre hagyjuk a köröm szélét).

Kíváncsi, még milyen veszélyeket tartogathat a balerinacípő? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik