Élet-Stílus

Sikerült halottból bőrszövetet átültetni!

laboratórium (laboratórium)
laboratórium (laboratórium)

Az égési sebek és akut bőrproblémák gyorsabban gyógyultak a módszer segítségével.

A holttestekből kinyert extracelluláris mátrix, azaz a sejteket összekötő proteinek és összetett vegyületek váza, amelyeken a bőrsejtek elhelyezkednek, képes égési sebeket és a bőr egyéb akut sérüléseit hatékonyan ellátni és gyógyítani. Eddig még nem sikerült élő szervezetbe átültetni.

A University of Manchester biomérnökei azt állítják: ezeket az anyagokat és a bőrmintákat holttestekből is kinyerhetnénk és átültethetnénk élő szervezetekbe. Így nem csak könnyebben gyógyulnának sérüléseink, hanem az amerikai egészségügynek a becslések szerint mintegy 25 milliárd dollárnyi megtakarítást jelenthetne.


Kép forrása: Thinkstock

Ardeshir Bayat és társai, a University of Manchester szakértői a holttestekből kinyert bőrmintákat először is antibiotikumokkal fertőtlenítették, majd ezt követően tisztítószerekkel, enzimekkel és más vegyi anyagokkal eltávolították a hámréteget a véredényekkel, idegvégződésekkel, szőrtüszőkkel és izzadtságmirigyekkel együtt. Ezzel az eljárással a bőrből csak a fehérjemátrixot hagyták meg azért, hogy a fogadó szervezet immunrendszere ne utasítsa vissza az új bőrréteget.

Dr. Bayat szerint ha hasonlattal kéne élnünk, korábban egy teljes házat kellett építenünk az alapoktól, új megoldásuk viszont annyiból egyszerűsíti az életet, hogy ők már egy kész házzal álltak elő, amelyet csak be kell bútorozni. Az üres sejtvázat a szervezet ugyanis saját hámsejtjeivel fogja benépesíteni.

Szeretné tudni, milyen eredményt hozott az eljárás? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik