Élet-Stílus

Egyre több a szex-sérülés „A szürke ötven árnyalata” megjelenése óta

a-szurke-otven-arnyalata(210x140).jpg (a szürke ötven árnyalata)
a-szurke-otven-arnyalata(210x140).jpg (a szürke ötven árnyalata)

Sokan kapnak ihletet a szexbestseller olvasása közben, de az óvatlanabbak nem el-, hanem a sürgősségire mennek.

Megduplázódott 2007 óta azoknak az amerikaiaknak a száma, akik orvoshoz fordultak szex-játékszerekkel kapcsolatos sérülések miatt – írja a Washington Post. A Termékbiztonsági Tanács adatai szerint a növekedés legnagyobb része 2012-ben és 2013-ban történt,„A szürke ötven árnyalata-trilógia” megjelenése után. Az esetek 83%-ában volt szükség valamely idegen test eltávolítására.

 A Washington Post grafikonján kizárólag olyan sérülések jelennek meg, melyek valamilyen szexuális játékszer játszotta a főszerepet. A masszázseszközökkel és vibrátorokkal kapcsolatos sürgősségi esetek számát 1991 óta rögzítik. A kétezres évek elejéig nagyon kevés ilyen eset volt, 2003-ban azonban átlépték az évi ezres határt, és számuk azóta is növekvő tendenciát mutat.

 Kép: Thinkstock

A kutatás az adatok demográfiai eloszlására is kitér. A bent ragadt játékszerek átlagos szenvedő alanya a negyvenes férfi: a páciensek 58%-a volt férfi, akiknek szintén közel hatvan százaléka tartozott ebbe a korcsoportba. Hölgyek közül jellemzően a húszas éveikben járóknál történt a legtöbb baleset, a regisztrált esetek több mint fele hozzájuk köthető. A legidősebb páciens egy 85 éves férfi volt, a nőknél pedig egy 67 éves hölgy tartja a rekordot.

A sérülések nagy része nem volt különösebben komoly, a betegek 71%-át ellátás után haza is engedték. Jó hír még, hogy tűzoltókra sehol nem volt szükség, ahogy egy beteg sem halt bele a kísérletezésbe.

Persze nincs bizonyíték, hogy a regisztrált esetek drasztikus növekedése a szado-mazo részeket is tartalmazó „A szürke ötven árnyalata-sorozathoz” lenne köthető, de az kétségtelen, hogy a könyv nagy lökést adott a szexuális játékszerek piacának. Az IBIS piackutató cég becslése szerint 2013-ban a szex-játékszerek összesen 608 millió dollárt hoztak, ami 7,5%-os növekedés volt az előző évhez képest.

Mivel a könyvből készült film most hétvégén, Valentin-napra kerül a mozikba, valószínű, hogy az ügyeletek a balszerencsés szexuális kalandorok újabb hullámára számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik