Élet-Stílus

Mellrákot okozhat a magas inzulinszint

mellrák (mellrák, )
mellrák (mellrák, )

A legújabb kutatások szerint a megemelkedett inzulinszint komoly betegségeket okozhat, sőt, összefüggésben lehet a mellrák kialakulásával is.

A Cancer Research nevű lapban publikált tanulmány szerint a menopauza utáni nem megfelelő inzulinszint megnöveli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Bár ezidáig úgy hitték, a túlsúly önmagában emeli az esélyt, ám a kutatók úgy gondolják, a súlyfelesleg nem önmagában veszélyes ebből a szempontból, hanem akkor, ha az magas inzulinszinttel párosul. A kettő gyakran fordul elő együttesen, ám nem ritka normál súlyú embereknél sem.

Hogy pontosabb képet kapjanak az összefüggésről, a tudósok több mint 3300 nem cukorbeteg részvevőt vizsgáltak meg, akik közül 497-nél alakult ki melldaganat 8 év alatt. A tanulmányban kitértek a résztvevők súlyára, inzulinszintjére és inzulinrezisztenciájára, vagyis mikor a szervezet nem reagál megfelelően a hormonra.


Kép forrása: Thinkstock

Pedig az inzulinnak fontos szerepe lenne, hiszen a megemésztett étel energiává alakításában segít, és ha valamiért a rendszerbe hiba csúszik – például nem termelődik elegendő inzulin, vagy nem képes a szervezet megfelelően felhasználni -, akkor könnyebben alakul ki a későbbiekben diabétesz.

A tanulmány egyik vezetője hozzátette, hogy a kockázat nem nagyobb az anyagcserezavar nélküli túlsúlyos nők (>25 BMI) körében, mivel nekik ugyanakkora az esélyük a mellrákra, mint a normál súlyúaknak – tehát csakis az inzulinszint számít. Viszont ez fordítva is igaz, vagyis, ha valaki karcsúbb, ám anyagcsere problémája van, akkor a rizikó emelkedett.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni a testtömegre, hiszen minél jelentősebb a túlsúly, annál nagyobb eséllyel jelentkeznek inzulin-problémák, tehát az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, főleg a hízásra hajlamosak körében!

Kíváncsi, mi az az inzulinrezisztencia? Szeretné tudni a tüneteit? Olvasson tovább a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik