Élet-Stílus

A túl sok mozgás többet árt a tunyaságnál

Futas(1)(960x640).jpg (futás, futóverseny, )
Futas(1)(960x640).jpg (futás, futóverseny, )
A rendszeres testmozgás fontos, de mint mindent, ami jó, ezt is túlzásba lehet vinni.

Mindennap halljuk, hogy mennyire fontos a testmozgás az egészségünk és közérzetünk javítására, és az életünk meghosszabbítására. Általában azzal a megjegyzéssel, hogy a futás, kocogás lehet a kulcs: hiszen ahhoz nem kell gyakorlatilag semmi, csak egy pár sportcipő.

Mindez persze igaz, de úgy tűnik, mint mindennel, a kocogással is ajánlatos mértéket tartani. A túl sok futás ugyanis többet árthat az egészségnek, mint az abszolút mozgásszegénység – írja a BBC, egy dán kutatásra hivatkozva, melynek eredményit a Journal of the American College of Cardiology című orvosi szaklapban publikálták.

A kutatók tizenkét éven vizsgáltak, több mint ezer embert: rendszeres kocogókat, és mozgásszegény életet élőket egyaránt. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik egyenletes tempóban, hetente nagyjából két és fél órát futnak, valóban sokkal egészségesebbek társaiknál. Azok azonban, akik több mint négy órát kocognak hetente, magasabb egészségügyi kockázatot vállaltak, mint azok, akik meg sem mozdulnak.

A vizsgálat alapján az ideális az, ha valaki nagyjából 8 km/h sebességgel fut, heti három alkalommal, összesen két és fél órát, vagyis minden alkalommal ötven percet. A kutatásban résztvevők közül azok, akik akár csak egyik paraméter szerint is túlzásba vitték a futást, ugyanakkora eséllyel haltak meg a várhatónál korábban, mint a mozgásszegény életet élő társaik.

Jacob Louis Marott, a koppenhágai Frederiksberg kórház kutatóorvosa szerint jó ha valaki tesz az egészségéért, de ezt sem szabad túlzásba vinni. „A világon eddig senki sem beszélt arról, hogy a testmozgásnak van egy ajánlott felső korlátja is, pedig létezik ilyen.”

A kutatók arra még nem jöttek rá, hogy mi lehet pontosan a jelenség hátterében, csak gyanítják, hogy a szív hosszúidejű, extrém megterhelése körül kell keresni a választ. Úgy vélik, hogy a „hosszútávú, megerőltető testmozgás a szív és az artériák kórós átalakulásához vezethet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik