Élet-Stílus

Saját katedrálist épít a volt szerzetes

Justo Gallego Martinez (szerzetes, spanyolország, )
Justo Gallego Martinez (szerzetes, spanyolország, )

A most 89 éves Justo Gallego Martineznek, fertőző betegsége miatt el kellett hagynia a rendjét. Megfogadta, ha meggyógyul, saját kezűleg épít templomot.

Nem Gaudí barcelonai Sagrada Famíliája az egyetlen több évtizedes, jelenleg is zajló katedrálisprojekt Spanyolországban. Justo Gallego Martinez, a 89 éves volt szerzetes 1963 óta építi saját katedrálisát az ország középső részén fekvő Mejoradna del Campo városában. A férfiről, és hihetetlen vállalkozásáról a CNN közölt képriportot.

 Fotó: Europress

Martinez gyermekkorának meghatározó élménye volt a spanyol polgárháború. Az iskolát nem tudta befejezni, és élmény örökre megváltoztatta az életét. Tanúja volt, amint néhány Franco ellenes, kommunista harcos papokat végez ki. A látvány annyira megrázta, hogy elhatározta, egyházi pályát választ. Fiatalon csatlakozott egy Trappista szerzetesrendhez, ám 1961-ben el kellett hagynia a kolostort: tuberkulózist kapott, amivel társai egészségét is veszélyeztette. Megfogadta, hogy ha felépül a betegségéből, templomot épít védőszentje a Pillari Miasszonyunk tiszteletére.

Az építkezést 1963-ban kezdte el a szüleitől örökölt telken. Vállalkozásához sem az egyháztól, sem a városi hatóságoktól nem kért engedélyt. A 20×50 méteres, összesen 2300 nyégyzetméter területű építmény 12 méter átmérőjű kupolája 40 méteres magasságig ér. Tervek nincsenek: az katedrális úgy fejlődik, ahogy Martinez egyedül, vagy önkéntesek segítségével haladni tud vele. Az építőanyagok jórészt adományok, más építkezések maradékai, vagy újrafelhasznált anyagok. A munka megkezdése előtt az építészethez semmit sem konyító Martinez, a tudást is adományként kapja: a vállalkozásáról értesülő mérnökök önkéntes alapon látják el tanácsaikkal.

 Fotó: Europress

Bár a helyi önkormányzat hivatalosan nem engedélyezte az építkezést, támogatják a városra egyre nagyobb figyelmet irányító projektet. Az utcát, ahol Justo Gallego Martinez saját katedrálisa épül, nemrég átnevezték Gaudí utcára, hogy így tisztelegjenek a volt szerzetes munkája előtt.

További fotókért kattintson IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik