Élet-Stílus

Heti egyszeri használata is károsítja az agyat. Mi az?

Marihuanaultetveny(960x640).jpg (marihuánaültetvény, marihuána, fű, )
Marihuanaultetveny(960x640).jpg (marihuánaültetvény, marihuána, fű, )

Az érzelmekre és a motivációra is hat a kannabisz - állítja egy új kutatás. Fiatal felnőttek agyát már a hetente egyszer vagy kétszer használt marihuána is károsítja.

A Harvard Medical School és a chicagói Northwestern University kutatói MRI-vizsgálattal, azaz agyszkennerrel állapították meg a marihuána által okozott agyi elváltozásokat. A húsz kísérleti alany kora 18 és 25 év között volt, a Journal of Neuroscience-ben közzétett tanulmány szerint.

Két kulcsfontosságú régió (a nucleus accumbens és az amygdala) méretét és alakját módosítja a drog, már akkor is, ha csak egyszer vagy kétszer használják hetente. Mindkét érintett szerv az emóciók és a motiváció kialakulásában játszik szerepet, és természetesen a függőség kialakulásában is részt vesznek.

Az alkalmi használók nucleus accumbens-e szokatlanul nagynak bizonyult, míg amygdalájuk deformált volt. A Harvard kutatója, Anne Blood szerint ez a két szerv kulcsfontosságú az agyban: hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki képes legyen a dolgok negatív és pozitív oldalát mérlegelni, így a döntéshozatalban is szerepet játszanak.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik