Élet-Stílus

Egészséges ikreket szült, azután, hogy megtudta, férfinak született

Hayley, akinek legnagyobb vágya az volt, hogy anya lehessen, 19 évesen tudta meg, hogy valójában nem is nő.

“Miután aznap hazaértem a kórházból, hosszú percekig csak álltam a tükör előtt. Felfogtam, amit nem sokkal korábban az orvosom mondott nekem, de képtelen voltam elhinni” – idézi fel a diagnózist követő pillanatokat Hayley Haynes. A most 28 éves brit édesanya ekkor mindössze 19 éves volt. “Miután 19 évesen se menstruáltam, úgy döntöttem, kivizsgáltatom magam. Végül egy örökkévalóságnak tűnő vizsgálatsorozat után derült ki, hogy mi a bajom. Hogy valójában nem is nőnek, hanem férfinak születtem, XY-kromoszómával.”

Érzéketlen a férfi hormonokra

Hayley, aki egészen addig kívül-belül nőnek érezte magát, és akinek leghőbb vágya volt, hogy egyszer majd anya lehessen, egy extrém ritka genetikai rendellenességben, az úgynevezett androgén-inszenzitivitási szindrómában (AIS) szenved. A betegség miatt a szervezete érzéketlen a hím nemi hormonra, amire szükség lett volna ahhoz, hogy még a magzati fejlődése során kialakuljanak a külső férfi nemiszervei.

Az AIS-ben szenvedő Hayley betegsége miatt végül női külső nemi szervekkel, ám petefészkek és méh nélkül jött a világra. “Mikor diagnosztizáltak, az orvosok közölték velem azt is, hogy az AIS miatt valószínűleg sosem lehetnek majd saját gyerekeim” – idézte fel élete legnehezebb pillanatait a fiatal nő. “Kiborultam. Úgy éreztem, hogy semmi értelme az életemnek, hogy nincs férfi, aki ezek után kezdene velem.”

2007-ben csillant fel először a remény

Hayley mindezt akkori legjobb barátjának, Samnek sírta el, aki az első perctől támogatta őt. A fiú csak évekkel később, Hayley 22. születésnapján mert szerelmet vallani, attól félt ugyanis, hogy a lány félreérti majd a közeledését. Ezt követően hamar összeköltöztek, és a lehetőségeiket kezdték mérlegelni. “Mindketten szerettünk volna gyermekeket, és nehezen tudtunk beletörődni abba, hogy nem lehet sajátunk.”


Kép forrása: mirror.co.uk

Az események 2007-ben gyorsultak fel, azután, hogy a Royal Derby Hospital orvosai felfedeztek Hayley testében egy kifejletlen és kezdetleges méhet. “Évekig nagy mennyiségű progeszteront és ösztrogént kaptam, hogy a női hormonok beindítsák a méh fejlődését. Végül 2011-ben közölték, hogy készen állok a mesterséges megtermékenyítésre.”

Ciprusig kellett utaznia a gyermekeiért

A várva-várt eljárást végül nem Nagy-Britanniában, hanem Cipruson végeztették el egy anoním petesejt donor és Sam spermiumainak segítségével. “A beültetés után két hétig várnom kellett, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az eljárás sikeres volt. Mivel egy második beültetésre nem lett volna pénzünk, nagyon izgultam, hogy minden rendben legyen.” Hayley bevallja, végül annyira nem bírt magával, hogy már jóval a második hét letelte előtt, a beültetést követő 10. napon csinált egy terhességi tesztet. “Amikor láttam, hogy pozitív, majd kiugrottam a bőrömből. Csoda történt, csoda történt – ezt kiáltoztam.”

A fiatal nő végül egy komplikációktól mentes terhesség után, két héttel a kiírt időpont előtt, egészséges ikreket hozott világra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik