Élet-Stílus

Daganatra utalhat a gyomorégés?

gyomoreges(960x640).jpg (gyomorégés, )
gyomoreges(960x640).jpg (gyomorégés, )

Ha valaki három héten keresztül, vagy még tovább szenved gyomorégéstől, esetleg állandóan savlekötő tablettáktól reméli az enyhülést, az súlyosabb betegségekre, például nyelőcső- vagy gyomorrákra is utalhat.

A fájdalom és a kellemetlen tünetek mindenképpen odafigyelést igényelnek, ezért érdemes orvoshoz fordulni ezekkel, különösen, ha hosszabb ideig is szenvedünk tőlük – javasolja, egy új brit kampány. A kampánnyal összefüggő felmérésből kiderült, hogy csak minden második ember kér orvosi segítséget, ha elhúzódó gyomorégéstől szenved.

Brit népegészségügyi statisztikák szerint Angliában évente közel 13 000 új nyelőcső- és gyomorrákos esetet diagnosztizálnak, és nagyjából 10 000-en bele is halnak a betegségbe. Ezzel a nyelőcső- és gyomorrák a férfiak körében a negyedik, a nők körében pedig az ötödik leggyakoribb halálok. A betegség rizikóját növeli a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a rendszeres alkoholfogyasztás. A betegek nagy része ötven éven felüli.

A nyelőcső-, illetve a gyomorrák korai diagnózisa létfontosságú lehet, mert minél előbb találják meg a daganatot, annál jobbak a gyógyulási esélyek. A kutatások szerint a korai szakaszban felfedezett daganatok esetében az öt éves túlélési arány 67 százalék, míg a végső szakaszban diagnosztizált betegeknél ez az arány mindössze három százalék. A felmérésból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 59 százaléka nem tudta, hogy a gyomorégés is lehet a daganatos betegségek tünete.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik