Élet-Stílus

Közönségdíjat kaptak a magyarok a Bocuse d’Or-on

bocuse d'or (bocuse d'or, )
bocuse d'or (bocuse d'or, )

A világ legrangosabb szakácsversenyén a magyar csapat megnyerte a legjobb plakátnak járó különdíjat.

 

Csakúgy, mint 2013-ban Széll Tamás és csapata, Molnár Gáborék is megnyerték a legjobb plakátnak járó különdíjat, melyről közönségszavazás dönt. A rangos szakácsversenyen a bronzérmet a svéd csapat, az ezüstérmet az Egyesült Államok, az aranyérmet pedig a norvégok nyerték. A magyar csapat a 13. helyen zárt.


Hamu és Gyémánt

Molnár Gábor és a magyar csapat több hónapos felkészülés után, reggel 9:30-kor vágott neki a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or lyoni döntőjének. A verseny második napján a magyar csapat mellett a mezőnyben ott volt a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.


Molnár Gábor a Bocuse d’Or döntőjén
Fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Gyöngytyúk és pisztráng a kötelezők között

A versenyzőknek a döntő második napján – csakúgy mint az elsőn- 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a két fogást: a hús- és halételt. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng volt.

A séfeknek a halat éttermi formában, tányérra kellett tálalniuk, a köretben pedig – aminek ebben az évben minimum fele részben zöldségekből kellett állnia – szerepelnie kellett a kötelező „titkos alapanyagnak”, amit tegnap délután árultak el a versenyzőknek. A második döntő résztvevőinek az édesköményt kellett felhasználniuk a halétel köretének elkészítéséhez.


A halétel idén pisztrángból készült 

„Hihetetlen” volt a magyar hústál

A különleges látvány érdekében a húsétel tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott; a magyar csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak a kialakításán. A versenymunka kulcsmotívuma a Gömböc volt, mely a kreativitást és az alkotó szellemet hivatott hirdetni. Ennek körvonalát vette fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, melyet egy „fészekre” helyeztek.


A húsétel kötelező alapanyaga a gyöngytyúk volt

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését kívánt megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira támaszkodhat, mint „stabil pont”. A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval” elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.


A magyar hústál a Gömböccel

A magyar tál látványát a lyoni helyszínen dolgozó műsorvezetők úgy kommentálták, hogy „hihetetlen.” Molnár Gábor az eredményhirdetés előtt a Világevő blog szerzőjének elmondta, álomszerűen lepörgött az egész verseny. „Azt vettük észre, hogy vége van. Végiglebegtük az egészet. Nem volt gyenge pont, vagy időszak, ettől függetlenül hihetetlenül kellett koncentrálni” – tette hozzá. (A magyar csapattal készült villáminterjúkat ide kattintva nézheti meg.) Vomberg Frigyes, aki edzőként segítette a csapat munkáját, az eredményhirdetés előtt azt mondta, minden tőlük telhetetőt megtettek a legjobb eredményért: “felszántottuk a pályát” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik