Élet-Stílus

Könnyebb megfázni, ha hideg a lábunk

megfazas(960x640).jpg (megfázás)
megfazas(960x640).jpg (megfázás)

Gondolta volna, hogy betegséget előzhet meg azzal, ha a hideg, nyirkos időben meleg zoknit húz?

Dr. Ron Eccles, a Cardiff University kutatója közel 25 éve foglalkozik a témával. Elmondta, hogy nagyon sokan hordozzák magukban (elsősorban az orr nyálkahártyáján) a náthát okozó vírusokat, anélkül, hogy azok valóban beteggé tennék őket vagy tüneteket okoznának. De ha a lábunk hőmérséklete lecsökken, akkor az az egész szervezetünkre hatással lehet.

Ez megnöveli a nátha kialakulásának esélyét, ráadásul az orrunk is hidegebb lesz, ez pedig csak még betegebbé tesz minket. “Ha hideg a lábunk, akkor az egész szervezetünk azon kezd el dolgozni, hogy a szervezet maghőmérsékletét megőrizze, vagyis elkerülje azt, hogy a belső szerveink kihűljenek” – mondta dr. Eccles. “Ha a láb hideg, akkor az orrban lévő vérerek összehúzódnak, így az orrunk még hidegebb lesz.”


Kép forrása: Thinkstock

Mivel az orrunkban lecsökken a véráramlás, a kórokozók elleni küzdelemhez szükséges fehérvérsejtek száma is kevesebb lesz, ezért a vírusok könnyebben szaporodnak el. A hideg miatt az orrban található apró szőrszálak, csillócskák mozgása is lelassul, így azok sem tudják olyan hatékonyan eltávolítani a kórokozókat a szervezetünkből.

Kíváncsi, elsősorban kiket érint a jelenség? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik