Élet-Stílus

Agydaganatot okozhatnak a fogamzásgátlók?

fogamzasgatlo(960x640).jpg (kórház, )
fogamzasgatlo(960x640).jpg (kórház, )

A fogamzásgátló tablettákban levő női nemi hormonok megnövelhetik bizonyos agydaganatok kialakulásának a valószínűségét - derült ki nemrégiben egy kutatásból.

Ha valaki öt éven át vagy annál is több ideig szed fogamzásgátló tablettát, megduplázódhat annak az esélye, hogy bizonyos agydaganatokban megbetegedjen – bizonyítja egy újabb vizsgálat, amiről a The Telegraph számolt be. Elsősorban a progesztogén tartalmú tabletták növelték meg egy ritkán előforduló agydaganat, a glióma kialakulását. A glióma 100 ezer emberből körülbelül 5-öt érint. A kutatásban több mint 300 gliómás nő a fogamzásgátlási módszereit vizsgálták meg, és ezt hasonlították össze egy kontrollcsoporttal.

A női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták az egyik leggyakoribb típusát képviselik a terhességmegelőző módszereknek. Ezeket a gyógyszereket széles körben használják a nők világszerte. A tabletták működése azon alapul, hogy bekapcsolják a szervezet természetes fogamzásgátló mechanizmusait; ezek akadályozzák meg, hogy a terhes nők újra megfoganjanak a magzat kihordása közben.

Még többet szeretne tudni a gliómáról? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik