Élet-Stílus

Tévhit: azt hitte, segíti az edzést, pedig nem

vitamin (vitamin, )
vitamin (vitamin, )

Sokan szednek C- és E-vitamint a testedzéshez. A legújabb tanulmányok szerint azonban ezek a készítmények gyengítik az izzasztó tréningek hatékonyságát.

A vitaminkészítmények manapság nagyon népszerűek, az emberek nagy része sokkal szívesebben szedi ahelyett, hogy gyümölcsöket vagy zöldségeket fogyasztana. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy nem feltétlenül kell hozzájuk nyúlnunk, ugyanis valójában nem erősítik sem a testet, sem a szívet, sem az agyat.

Ezek a C- és E-vitamin tabletták különösen a sportolók körében nagyon népszerűek. Azt remélik tőle, hogy az edzések hatékonyabbak lesznek, mivel fontos szerepet játszanak a sejteket károsító, agresszív szabad gyökök hatástalanításában és eltávolításában, és gyorsítják az izmokban keletkező mikrosérülések gyógyulását, így az izomzat regenerálódását. Ez azonban csak az elmélet.

2014 közepén elkészült és megjelent egy új tanulmány az antioxidánsok és az állóképességi edzések kapcsolatáról, majd egy másik decemberben, az erősítő edzéseken végzett kísérletekről – írja a Spiegel Online.Mindkét tanulmányban két csoporton végeztek kísérletet, az egyik nagy dózisban kapott vitaminadagokat (1000 milligramm C-vitamin, 235 milligramm E-vitamin), a másik pedig csak placebo-hatású készítményeket.

Utóbbi kísérletben a 32, edzésben lévő tesztalany – nők és férfiak vegyesen – tíz héten át, heti négyszer látogatta a konditermet, és végzett erősítő edzéseket. A súlyokat fokozatosan növelték, a kutatók pedig ezalatt rendszeresen vizsgálták az izomszövetet, hogy megtudják, mennyire befolyásolják ezek a szervezetbe bevitt vitaminok az edzés hatékonyságát.

Az első két hétben mindkét csoport esetében ugyanolyan mértékben nőttek az izmok, de az izomerő már nagyobb volt azoknál, akik a placebo-készítményeket szedték.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik