Élet-Stílus

Önsörfőzők: szeszt termel a gyomruk

sör (sör)
sör (sör)

Évtizedekig legendának tartották a jelenséget, de ma már az orvostudomány is ismeri: vannak emberek, akiknek alkoholt termel a gyomruk.

Japánban az ötvenes évek óta több tucat olyan esetet jegyzett fel az orvostudomány, amikor olyan embereknél mértek komoly alkoholfogyasztást feltételező véralkoholszintet, akik bizonyítottan egy kortyot sem ittak előtte – írja az index.hu. Azóta kiderült, hogy ez a furcsa betegség már nemcsak a távol-keleti országban élőknél fordul elő.

Nemrég Molnár Anikó celebről derült ki, hogy ebben a kórban szenved. Az egykori valóságshow-sztár napokon át tartó migrénes fejfájásra, olvadni nem akaró súlyfeleslegre panaszkodott, vérképe is elszomorította. Miután megtudta, hogy önsörfőző-szindrómában szenved, a megfelelő kezelés után megszűntek a tünetei, vérképe javult, sőt, fogynia is sikerült.

Az önsörfőző-szindrómás emberek emésztőrendszerében extrém nagy mennyiségben van jelen egy élesztőgomba, a Saccharomyces cerevisiae. Japánban azért fordul elő sűrűbben a jelenség, mert ők genetikailag hajlamosabbak arra, hogy ne működjön a szervezetükben az ALDH nevű enzim, ami az alkohol lebontásában játszik szerepet – ez pedig felerősíti az élesztőgomba hatását.

Szeretné tudni, ez miért okoz részeg érzést? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik