Élet-Stílus

Évekig halottnak hitte magát egy betegség miatt

Zombik (zombi, )
Zombik (zombi, )

A 17 éves lány három évig nem járt iskolába, alig evett és temetői piknikekről ábrándozott. Mindezt egy ritka betegség miatt.

1788-as felfedezése óta az orvostudomány mindössze egy maroknyi olyan esettel találkozott, ahol a páciens valóban és bizonyíthatóan Cotard-féle tévképzettől, vagy hétköznapi nevén “élőhalott” szindrómától szenvedett. A 17 éves Haley Smith egy ezek közül az esetek közül. Alig kiskamasz volt, mikor a betegség első tünetei jelentkeztek nála, és három évbe telt, mire sikerült legyőznie.

Az élőhalott szindrómát a szakemberek szerint minden esetben az agy valamilyen sérülése váltja ki, aminek eredményeképp a beteg képtelen normálisan érzékelni saját testét. Ez, egy idő után visszahat az érintett beteg személyiségére is, tévképzetek alakulnak ki: a betegek egy része azt képzeli, a lelke megszűnt létezni, másikot szaglási hallucinációk gyötörnek. Ők szinte szünet nélkül rothadó hús szagát érzik, amiből arra következtetnek, hogy a testük bomlani kezdett.


Kép forrása: Facebook

A 14 éves amerikai lány, Haley az első tünetek jelentkezésekor egy iskolai órán ült. Igyekezett gyorsan elhessegetni a sötét gondolatokat, melyek hatalmukba kerítettek, ám az érzés néhány nap múlva visszatért, és onnantól kezdve évekig vele is maradt. “Kimaradtam az iskolából, végigaludtam a napokat és a temetőkről ábrándoztam. Abban a néhány évben alig vártam, hogy kimehessek egy temetőbe, mert ott éreztem magam igazán otthon. A halottak között.”

Mivel a problémájáról senkivel sem volt hajlandó beszélni, szülei sem tudták, hogy orvosi segítségre van szüksége. “Azt hitték, egyszerűen csak kamaszodom, ezért változtam meg egyik napról a másikra.” Haley-nek két évébe telt, mire összeszedte a bátorságát, és beszélt édesapjának a problémájáról. “Azonnal orvoshoz vitt, ahol néhány vizsgálat után kiderült, hogy Cotard-szindrómám van” – mondja Haley, aki elárulta, megkönnyebbült, mikor kiderült, hogy valóban beteg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik