Élet-Stílus

70 évesen szült a világ legidősebb édesanyja

Mikor megtudta, hogy várandós, az indiai nő mindössze egy pillanatig gondolkodott azon, vállalja-e gyermekét.

A most 76 éves Omkari Singhről először 2008-ban cikkezett a világ, mikor kiderült, 70 éves kora ellenére teherbe esett, ráadásul egyszerre mindjárt két gyermekkel. Az idős indiai asszonyt meglepte a kései terhesség, de elmondása szerint csupán egyetlen pillanatra gondolkodott el azon, megtartja-e a babákat. “Az járt a fejemben, mi lesz velük, ha velem történik valami” – vallja be. “Csak egy pillanatra bizonytalanodtam el, de tudtam, hogy ha baj lenne, a családom a gondját viselné a gyermekeimnek, így belevágtam.”

Az idős asszony elárulja, falujában rengeteg kritikát kapott, amiért előrehaladott kora ellenére is vállalta, hogy ikreket szül. “A legtöbben felelőtlennek tartottak. Azzal vádoltak, hogy nem gondoltam végig, mekkora felelősséggel jár egy kisbaba gondozása” – mondja, majd hozzáteszi, hat évvel a szülés után, néha igazat ad kritikusainak. “Egyre inkább nehezemre esik a mozgás, és már a szemem se olyan, mint régen. A férjemre se igen számíthatok, hiszen ő már elmúlt nyolcvan is. Pedig egy hatéves kisfiú gondozása igen sok energiát igényel.”

Bár Omkari ikergyermekei, egy kisfiú és egy kislány teljesen egészségesen születtek 2008-ban, 2012-ben az anya kénytelen volt eltemetni kislányát. “Az orvosoktól olyan orvosságot kapott, aminek már rég lejárt a szavatossági ideje. Nem élte túl” – meséli könnyek között. “Tudom kicsi a valószínűsége, de szeretném még látni, ahogy a fiam megnősül. Egyelőre ez tart életben. És, ha valamiért máshogy alakul, akkor sincs baj, a legidősebb lányom már a szülés előtt megígérte, hogy gondoskodni fog a kicsikről, ha velem bármi történik. Így, ha itt az időm, nyugodtan lelkiismerettel halok meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik