Élet-Stílus

Az egyetlen hajléktalan: a pénz harmada már megvan

Komoly erőfeszítéseket igényel a rendhagyó operaelőadás előkészítése.

Vannak bíztató jelek, hogy a „hajléktalan operából” tényleg valóság lesz, de még bőven akad tennivaló.

Ősszel beszélgettünk Col Legno zeneszerzővel, aki elmesélte, hogy operát írt hajléktalan szerzők műveiből. „Az előadás 2015 májusában lesz a Duna Palotában – amennyiben sikerül előteremteni annak feltételeit. Nem tűnik egyszerű feladatnak” – írtuk akkor; és most utánajártunk, mi minden történt azóta.

Kezdjük a legfontosabbal: a zeneszerző elmondta, hogy a költségek harmada már rendelkezésre áll; emellett előrehaladott tárgyalások zajlanak különböző támogatókkal. A Hír24-es interjú nyomán számos nyomtatott és online orgánumban, rádiókban foglalkoztak a témával; az előadásnak médiatámogatója is lett (Civil Rádió), és társadalmi célú hirdetés valamint járműreklám is készül.

Col Legno azt is elmesélte, hogy a klasszikus PR- és marketingeszközök mellett igyekszik más módokon is népszerűsíteni a darabot: lévén, hogy korábban reggae-zenekarokban játszott, és azóta kezdett el komolyzenével foglalkozni, most elkészítette a Ladánybene 27 Szedegetem című slágerének kamaraszimfonikus és jazz nagyzenekari átiratait, a dalok facebookos sikere is hozzájárul a rendhagyó előadás promóciójához.

Col Legno emellett az opera néhány betétdalát átírta különböző (reggae, ska, jazz) zenekarok számára, az adott stílusokra hangszerelve, így ezen együttesek koncertjein is – persze más formában, de – hallhatóak lesznek a dallamok.

Elindult Az egyetlen hajléktalan hivatalos Facebook-oldala is, ahol sorra bemutatkoznak a főbb szereplők és megjelennek az előadással kapcsolatos legfontosabb hírek – például, hogy január 20-án zenei ízelítőt rögzítenek az operából a Duna Szimfonikus Zenekar és Antal Mátyás karmester közreműködésével; illetve hogy márciusban „daldélutánt” rendeznek hajléktalan emberek részére, ahol elhangzanak az opera betétdalai – zongorakíséretes előadásban.

Szomorú hír is kapcsolódik a projekthez: Leé József, az egyik hajléktalan szerző decemberben meghalt. Ő már a második író, aki nem érheti meg a darab bemutatóját; egy másik szerző, Csábi István 2014 nyarán hunyt el.

Az egyetlen hajléktalan 2015. május 29-én tekinthető meg Budapesten, a Duna Palotában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik