Élet-Stílus

Meg van írva a sorsunk a csillagokban

Norvég kutatók szerint szó szerint a csillagokban rejlik a hosszú élet titka.

A hosszú élet titkára mindenki kíváncsi. Most norvég kutatók azt találták, hogy a válasz ténylegesen a csillagokban lehet megírva; vagy legalábbis egy konkrét csillagban: a Napban. Erre a következtetésre akkor jutottak, amikor emberek élettartamának és a nap különböző periódusainak az összefüggéseit vizsgálták statisztikai módszerekkel.

A kijelentés persze elsőre merésznek tűnhet. A kutatók azonban 160 napciklusnyi időre vizsgálták meg az emberek élettartamát, és ezen a rengeteg adaton találták azt az összefüggést, hogy átlagosan öt évvel élnek kevesebbet azok, akik a Napnak olyan periódusában születnek, amikor erős a naptevékenység azoknál, akik gyenge naptevékenység idején születnek.


Kép forrása: Gizmodo

A kutatók azt feltételezik, hogy az erős naptevékenység idején megnövekedett UV-sugárzás károsítja a fejlődő szervezet sejtjeit, DNS-ét, ami aztán kihathat az ember egész életére is. Az elmúlt évszázad során 2000 márciusában, 1989 júliusában, 1979 decemberében, 1968 novemberében és 1958 márciusában volt a legerősebb a naptevékenység.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik