Élet-Stílus

Értéktelen spermiumok – vaktölténnyel tüzelnek?

spermium (spermium, )
spermium (spermium, )

A világ minden táján megfigyelték, hogy az elmúlt 100 év alatt pontosan az ötödére csökkent a férfiakivarsejtjeinek száma. Mi ennek az oka, és mi a következménye?

Egyre kevesebb a férfiak spermája, és a meglévő mennyiségben is kevesebb az életképes, megtermékenyítésre alkalmas egyed. 100 évvel ezelőtti mintákban gyakori volt milliliterenként 100 millió sperma – mára egyre gyakoribb, hogy csak 20 millió spermium van 1 milliliternyi ondóban. Ha ennél is kisebb a spermaszám, akkor az már nehezíti az utódnemzést.

Ez a folyamatosan romló tendencia egyébként az egész civilizált világra kiterjed, szinte azt lehet mondani, hogy az egész emberi faj reprodukciós képessége csökken. Ezzel az ijesztő ténnyel lassan szembesülnie kell a tudománynak. Ez a drámai változás részben a civilizációs szokásainkra vezethető vissza, ezeknek a problémáknak részben mi magunk vagyunk az okozói – állítják szakemberek.

Akkor beszélhetünk csökkent fertilitásról (subfertilitásról), esetleg meddőségről férfiaknál, ha a spermium koncentráció kisebb, mint 20 millió/ml, és a mozgó spermiumok aránya kevesebb, mint 50 százalék.

Egészséges férfinél a spermaszám több mint 20 millió milliliterenként, a jól mozgó alakok száma 25 százalék felett van, és az ép, egészséges, jó morfológiájú spermiumok aránya 35 százaléknál több. Ha ezen paraméterek bármelyike nem éri el az ondóban az adott határértéket, egyre kisebb esély van a fertilitásra, termékenyítésre.

Ha a spermium koncentráció alacsonyabb, oligozoospermiáról, ha a mozgásképesség csökkent, akkor asthenozoosperniáról, ha a morfológia nem megfelelő, akkor teratozoospermiáról beszélünk. Azoospermia esetén pedig az ondóban egyáltalán nincs spermium.

Szeretné tudni, mi állhat a háttérben? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik