Élet-Stílus

Komoly tünetek: belebetegszünk a szakításba

szakítás  (szakítás, kapcsolat vége)
szakítás  (szakítás, kapcsolat vége)

Álmatlanul töltött éjszakák, ivászat a barátokkal, a közös emlékek rituális megsemmisítése - egy szakítás után általában szörnyen érezzük magunkat.

A szakítás egyrészt a stresszhormonok szokásosnál magasabb szintje miatt okozhat problémákat, de egyéb módokon is károsíthatja a szervezetünket. A szakemberek szerint például a szerelem hasonlóan hat az agyunkra, mint a kábítószerek, így az “elvonási tünetek” is ugyanúgy jelentkezhetnek. Ezt szerelmi bánattól szenvedő alanyok agyáról készült felvételekkel is sikerült bizonyítani: a felvételeken közel ugyanazok a területek aktiválódtak, mint azoknál a kokainfüggőknél, akik a kábítószer után sóvárogtak.

gy kapcsolat vége a hangulat romlásával, motiválatlansággal, szomorúsággal, szorongással és depresszióval járhat együtt. Ez pedig gyakran hozza magával az alvászavarokat és az álmatlanságot, melynek számos negatív hatása ismert, az elhízástól a koncentrációs nehézségekig. Aki nem tudja kialudni magát, azt a krónikus betegségek is jobban veszélyeztetik. Az álmatlanság miatt pedig tovább romolhatnak a depressziós tünetek.

Az intenzív érzelmi megrázkódtatás, például egy válás miatt érzett fájdalom ugyanazokat az ideghálózatokat aktiválja, mint a fizikai fájdalom – állítják a Colombia University pszichológusai. Vagyis a szeretett ember elvesztése miatt érzett keserűség könnyen valódi fájdalomba csaphat át – ezért érezhetjük azt a bizonyos gyomortájéki ütést (vagy legalábbis valami ahhoz nagyon hasonlót).

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik