Élet-Stílus

Két éven belül megvakul egy szem fájdalomcsillapító miatt

gyogyszer(960x640).jpg (gyógyszer, )
gyogyszer(960x640).jpg (gyógyszer, )

A 13 éves kisfiú két évvel ezelőtt majdnem meghalt egy gyógyszer miatt. Most kiderült, a ritka allergiás reakció miatt most a látása is veszélybe került.

Depresszió, poszttraumás stressz szindróma, állandó torokfájás, sebes bőr: csupán néhány azok közül a krónikus tünetek közül, mellyel a most 13 éves brit kisfiúnak, Calvin Locknak napi szinten meg kell küzdenie. Calvin mindössze 11 éves volt, amikor 2012-ben szűnni nem akaró torokfájására, édesanyja – orvosi utasításra – egy adag ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót adott.


Képek forrása: Daily Mail

A 40 éves asszony, Robyn Moult akkor még nem tudhatta, hogy kisfia egy extrém ritka betegségben, úgynevezett Steven Johnson-szindrómában (SJS) szenved, melynek következtében nem úgy reagál majd a gyógyszerre, mint egészséges társai. Alig néhány óra telt el ezután, mikor Calvin bőre felhólyagosodott. Kétségbe esett szülei azonnal kórházba vitték, ahol az orvosok először bárányhimlővel kezelték.

Csak jóval később derítették ki, hogy a kisfiú súlyos allergiás tüneteit nem a bárányhimlő, hanem a SJS okozza. Egy olyan életveszélyes bőrbetegség, mely először kiütéseket, előrehaladott esetben pedig a bőr leválását és a nyálkahártya fekélyesedését okozza. Mire az orvosok diagnosztizálták Calvint, a kisfiú bőre belülről kezdett elhalni. A kisfiú a testén lévő bőr 65%-át elvesztette, leállt a légzése, ezért három napig gépek tartották életben.

 

Miután megkapta a megfelelő kezelést, további egy hónapig kórházi kezelésre szorult. Ezt követően hazaengedték, ám szülei elmondása szerint fiuk sosem gyógyult meg igazán. “Naponta kap gyógyszereket a roham okozta sérülésekre” – mondja az anya, aki a Daily Mail című brit lapnak azt is elárulta, gyermeke az átélt borzalmak hatására teljesen megváltozott. “Rosszkedvű, depressziós és állandó halálfélelem gyötri.”

Robyn azt is elmondta, férjével azt tervezik, hogy beperelik a brit egészségbiztosítót, az NHS-t, mert úgy vélik, Calvin az orvosok hibás diagnózisa miatt volt kénytelen ennyit szenvedni. “A megpróbáltatásainak ráadásul még nincs vége. Kiderült, hogy a két évvel ezelőtt események miatt, Calvin szaruhártyája hegesedni kezdett, ami azt jelenti, hogy az állandó kezelés mellett is néhány év múlva teljesen meg is vakulhat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik