Élet-Stílus

Ölelkezzen! Hatásos a vírusok ellen!

ölelés (ölelés, )
ölelés (ölelés, )

Amikor úgy érezzük, a dolgok kilátástalanok, jól esik egy szerető ölelés. Egy új kutatás most azt is bebizonyította, hogy az ölelésnek nemcsak lélekemelő, de egészségmegőrző hatása is van.

Sheldon Cohen és kollégái, a pittsburgh-i Mellon Egyetem kutatói egy vizsgálatban azt találták, hogy az ölelkezés és a társas környezet által nyújtott támogatás csökkenti a vírusos megbetegedések kockázatát – számolt be a Medical News Today.

Az ölelés jó fokmérője a társas környezet támogatásának: igen közeli és jó viszonyt feltételez két személy között. Korábbi vizsgálatokból az már kiderült, hogy azok, akik állandó konfliktusban állnak a környezetükkel, hajlamosabbak elkapni a vírusokat, míg akik jól megvannak társaikkal, és támogató közegben élnek, meg vannak óvva a stressz, a szorongás és a depresszió okozta fizikai tünetektől, például a fertőzésektől.


Kép forrása: Thinkstock

Ha valakit sok stressz ér, sokkal védtelenebb a vírusfertőzésekkel szemben. “Azt vizsgáltuk meg, hogy a támogató társas közeg érzékelhetősége – ami például az ölelésekben nyilvánulhat meg – szintén eredményesen óv-e meg a fertőzésektől” – magyarázza a vizsgálat célját Cohen. A vizsgálatban 404 fő vett részt; nekik egy kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatosan, hogy mennyire érzik támogatónak a saját társas kapcsolataikat.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik