Élet-Stílus

Rekord a Városmajori Klinikán: új szívet kapott karácsonyra

Idén minden eddiginél több szívátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán. Az 50. beültetést december 17-én hajtották végre egy 41 éves kétgyermekes családapán.

A beteg állapota kielégítő, már sétál. Karácsonykor családja már az intenzív osztályon látogathatta, három héten belül várhatóan hazaengedik – írja a Semmelweis Médiasarok.

Az évtized elején átlag 10-15 szívátültetést végeztek évente. Magyarország 2012-es Eurotransplant csatlakozása megnövelte ezt a számot, azóta a sürgős átültetésre váró betegek külföldről is kaphatnak szívet. Az idei kiugró eredmény oka, hogy az orvosok minden lehetőséget megragadtak, ha lehetett egy nap alatt két szívátültetést is végeztek. A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak 10 olyan szívcentrum van a világon ahol 50 szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy 30 orvos és 60 főnyi szakszemélyzet vesz részt a Semmelweis Egyetem Klinikáján.

Magyarországon 300.000 szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százra tehető azon betegek száma, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőségként jöhet szóba – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik