Élet-Stílus

Erre kell a legjobban figyelni karácsonykor

karácsonyi gyertya (karácsony, gertya, )
karácsonyi gyertya (karácsony, gertya, )

A karácsonyfa nem csak az ünnepi dekorációi koronájának számít a lakásban, hanem hatalmas veszélyforrás is.

Ijesztő videóval mutatta be az amerikai szabványügyi hivatal tűzvédelmi laboratóriuma, valamint a Maryland egyetem egyik végzős hallgatója, hogy milyen elképesztő pusztítást tud végezni egy lángra kapott karácsonyfa. Az alább látható két felvételben a legmegdöbbentőbb, hogy milyen félelmetesen gyorsan terjednek el a lángok a már napok óta a lakásban álló, és szárazzá vált fán. Elég csak egy gyufa, vagy egy gyertya kis lángja, hogy fél perc múlva már többméteres lángokkal égjen nem csak a karácsonyfa, hanem az egész szoba is. Nem csak az oltás tűnik teljesen esélytelennek, de még a lakásból való kimenekülés is.

 

A PBS amerikai televízió weboldalán közétett videót készítő Isaac Leventon tűzvédelmi hallgató elmondta: a fenyőfáknak olyan az alakja, mintha kifejezetten arra lettek volna megtervezve, hogy minél jobban és gyorsabban égjenek, amit még a kicsi tűlevelek is csak erősítenek. Ráadásul egy kiszáradt fa meggyújtásához elég egy gyufa lángja – vagy egy hibás karácsonyfaégő.
 

A legjobb megoldás a pusztító tűz elkerülésére a szakértők szerint (az olyan alapvető megoldások mellett, mint, hogy nyílt lánggal még csak a közelébe sem megyünk) az, ha nedvesen tartjuk a fát. Bár Magyarországon szokatlannak számít, hogy a karácsonyfát, mint a vágott virágokat, vízben állva tartsuk a lakásban, ez a módszer nagyon is hatásos a tűzveszély ellen.  

Az amerikai szabványügyi hivatal kísérletében egy három héten át egy vödör vízben tárolt fenyőfát már nem tudtak könnyedén meggyújtani. Egy gyufa lángja semmilyen hatást nem ért el, és végül egy propánégővel sikerült csak meggyújtani az ágakat, de a lángok végül maguktól kialudtak. Csak arra kell ügyelni, hogy friss fát vegyünk meg, és pár centimétert vágjunk le a törzs aljából, hogy a fa fel tudja venni a vizet. És ez nem csak a tűzveszélye ellen jó, hanem még a tűlevelek hullását is meg lehet vele előzni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik