Élet-Stílus

Milliókat menthet meg egy magyar találmány

spine(960x640).jpg (találmány, )
spine(960x640).jpg (találmány, )

Túl azon, hogy stabilizálja a gerincoszlopot, a speciális öltözék sérülés esetén azonnal értesíti a mentőket is.

Miközben a sípályákon, a lejtőkön és a bringapályákon egyre többen hódolnak az extrém sportok izgalmainak, egymást érik azok az aggasztó statisztikák, melyek azt mutatják, részben ennek a felbátorodásnak köszönhetően, egyre több és veszélyesebb gerincsérülés történik – olvastuk a Viki a világban című blogon. Az írás szerzője utal rá, hogy ezeknek a sérüléseknek egy jelentős része a baleset után történik, illetve akkor válik komolyabbá.

“Ha egy súlyosabb gerincsérülés esetén szerencsénk van, és időben érkezik a szakszerű orvosi ellátás, a statisztika szerint akkor is csak 25% az esély a maradandó sérülések elkerülésére. A későn érkező segítség és a szakszerűtlen ellátás csak növeli a kockázatot” – írja a blog, majd a szerző hozzáteszi, ilyen esetekben még a jószándékú segítség is veszélyes lehet: “Ha elmozdítjuk a testet, ezzel akár még nagyobb bajt is okozhatunk.”

 

Iván Andor és bukaresti egyetemista társa, Iulia Ionescu találmánya, a SPINE éppen erre a problémára kínál megoldást. A fiatalok ugyanis egy olyan, különleges ruhát fejlesztettek ki, mely azon túl, méri az erőbehatás nagyságát és helyét, baleset estén megszilárdul, így a testet a segítség érkezéséig azonos pozícióban tartja.

“A SPINE egy rugalmas gerinctámla, ami több különféle szövetből áll össze, mégis vékony. A flexibilis gyanta baleset esetén 10 másodperc alatt megszilárdul, és hihetetlen kemény és erős lesz, hogy a testet meg tudja tartani” – írja a blog.

Szeretne még többet megtudni? Kíváncsi, hogyan értesíti egy egyszerű háttámla a mentőket? Olvassa el a Viki a világban blogon ide kattintva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik