Élet-Stílus

A város, ahol egész évben karácsony van

Kínai karácsonygyár (karácsony, kína, )
Kínai karácsonygyár (karácsony, kína, )

A karácsony fővárosa nem valahol az Északi-sarkon van, hanem alig két és fél órára Sanghajtól, a világ legnagyobb nagybani piacának számító, Yiwu városában, ahol több mint hétszáz gyár ontja magából a karácsonyi díszeket. Egyik jó eséllyel az Ön otthonában is megtalálható.

A hivatalosan is a világ legnagyobb nagykereskedelmi piacának számító Yiwuban 4 millió (igen, négymillió) négyzetméteren árulnak mindent, amit csak műanyagból el lehet készíteni, köztük karácsonyi díszeket. Nem is akármennyit. A kínai állami hírügynökség, a Xinhua közlése szerint a karácsonyi díszek világpiacának 60 százalékát fedik le a yiwui kereskedők és a városban megtalálható “karácsonygyárak”.


 Fotó:Europress

A város nagyságú nagybani piac karácsonyi osztályán egész évben lehet megvásárolni a különböző ünnepi díszeket. Egymást érik a műanyag télapófigurák, karácsonyfadíszek, Mikulás-sapkák, girlandok, hópelyhek, zoknik és persze műanyag karácsonyfák, amelyek mind a városban az elmúlt évtizedben felbukkant üzemekben készítenek el a főleg vidéki falvakból érkezett munkások.

 

Míg 2001-ben még csak tíz üzem készítette a világ számára a Kínában akkor még nem nagyon ünnepelt karácsonyra készült termékeket, a kizárólag a karácsonyi dekorációkra specializálódott gyárak száma mostanra már nagyjából 750-re nőtt. Az üzemekben szinte mindent kézzel készítenek el az ott dolgozó munkások, akik nagyjából havonta háromezer jüant (120 ezer forint) keresnek azzal, hogy naponta 10-12 órán át készítik heti hat nap az ünnepi termékeket.

Fotó:Europress

Úgy, hogy sokan még azt sem tudják pontosan, hogy mi is az a karácsony. Egy 19 éves munkás a kínai Sina Newsnak csak annyit tudott mondani, hogy az valamilyen ünnep, de azt már nem igazán tudta megmondani, hogy pontosan minek is az ünnepe. “Talán az Újév a külföldieknek” – mondta a csak Wei néven azonosított fiatal.

Karácsonyi díszeket gyártó olcsó munkaerő
Fotó:Europress

Yiwu ugyanakkor lehet, hogy elérte csúcspontját. A kínai karácsonygyár a 2008-as pénzügyi válság idején indult be igazán, amikor a nyugati országban megnőtt a kereslet az olcsón kapható karácsonyi díszek után, de a kínai központi televízió beszámolója szerint az európai rendelések idén már csökkentek. Ami nem akadályozta meg Kínát abban, hogy idén elindítsa a világ leghosszabb vasútvonalát a városból Madridba, ahova pár hete érkezett meg az első, főleg karácsonyi termékeket szállító szerelvény.

 

A yiwui üzemek és kereskedők azonban még nem búsulnak. A brazil és orosz rendelések növekedése mellett főleg a kínai belső piac beindulása miatt örülhetnek. A karácsonyt egyre inkább megszerető kínaiak ugyanis egyre több és több karácsonyi díszt vásárolnak – természetesen Yiwuból, ahol egész évben karácsony van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik