Élet-Stílus

Nézze meg, hogyan rajzolta le Budapest látképét emlékezetből egy holland művész.

Stefan Bleedkrode  Budapest (budapest, rajz, )
Stefan Bleedkrode  Budapest (budapest, rajz, )

Csak az emlékeire hagyatkozva rajzol elképesztően részletes városképeket.

Stefan Bleedkrode nem üldögél órákon (napokon, heteken) át egy helyen, amikor meg akar örökíteni egy várost, és nem használ fényképeket sem, hogy valósághűen adja vissza egy város látképét. A holland művész az emlékezetére hagyatkozva készíti el tusrajzait azokról a településekről, ahol járt. Ezek igazából „benyomások egy városról”.

A kép, amit elénk tár, nem a valóság, hanem a valóság úgy, ahogy az az ő fejében megmaradt. Nem pontos, fényképszerű képek, ahol minden pontosan úgy néz ki, mint az életben, de elég pontosak és részletesek ahhoz, hogy rögtön felismerjük, hol járunk. És ha csak felületesen nézünk alkotásaira, nem is biztos, hogy feltűnnek a változtatások, és még „kitalált városai” is megdöbbentően élethűek.

Bleedkrode Budapesten is járt, azután készült az alábbi két tusrajza. Az elsőnek a „Budapes Boulevard” címet adta, míg a másodiknak pedig azt, „Város a Dunán (Budapest újraalkotva)”.

Stefan Bleedkrode

 

Stefan Bleedkrode

És ráadásnak még egy kép tőle, az éjszakai New Yorkról. Állítása szerint a rajz egy baleset eredménye: véletlenül fellökte a fekete tintát tartalamzó üveget, és pár extra munkaórával ezt hozta ki a “balesetből”:

Ha szeretne még több festményt és rajzot is megnézni a művésztől, akkor ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik