Élet-Stílus

A jó partner és a jó szex a hosszú élet titka

Legalábbis a neves amerikai reumatológus, Ephraim Engleman szerint, aki néhány héten belül betölti a 104. életévét.

“Életemben nem foglalkoztam még annyit a korommal, mint az elmúlt három évben” – vallotta be a Today című amerikai tévéműsorban Ephraim Engleman neves reumatológus, majd hozzátette, a közvélekedéssel ellentétben, egyáltalán nem maga miatt teszi mindezt. “Mióta betöltöttem a századik születésnapomat, a környezetemben mindenki ujjal mutogat rám. Ha meglátnak, összesúgnak, vagy ami még rosszabb, odajönnek és gratulálnak ahhoz, hogy mennyit éltem.”

Csakhogy, ellentétben a környezetével, a professzor semmi rendkívülit nem ált abban, hogy ilyen szép kort ért meg. Mikor a hosszú élet titkáról kérdezték elmondta, szerinte nincs egy “tuti” recept, ami mindenkinek egyformán beválna. “Az, hogy kinek, mennyi idő jut a földön szerencsére több tényezőtől függ: sokat számít az a genetikai készlet, amit az őseitől hoz magával az illető, de számít az is, van-e célja, elfoglaltsága élete második felére is.”


Kép forrása: medicine.ucsf.edu

A professzor, aki 73 éve él együtt 99 éves feleségével, úgy véli, rengeteget számít a jó párkapcsolat, és a rendszeres szex. “Ha ez megvan, akkor minden megvan” – mondta. A professzor azt is elárulta, szerinte az egészséges életmód, és a rendszeres mozgás manapság túl van értékelve. “Egész életemben azt, úgy és annyit ettem, amit szerettem volna. Soha nem diétáztam, nem számoltam a kalóriákat, és messziről elkerültem a táplálékkiegészítőket is. Mindig csak azt ettem, ami jól esett és amit megkívántam.”

Engleman, aki jelenleg az UCSF-en vezeti a reumatológiai kutatási központot azt mondja, soha nem tervez nyugdíjba menni. “Amíg az egyetemnek szüksége van a munkámra, és amíg az agyam is engedi, dolgozni fogok. Mindegy, hogy 130 vagy, vagy csak 30, fontos, hogy mentálisan aktív legyél” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik