Élet-Stílus

Ismeretleneket ajándékoz meg az év minden napján

A brit fiatal azért kezdett a jótékonykodni, hogy könnyebb legyen feldolgoznia barátja halálát.

Luke Cameront szörnyű tragédia érte 2013 októberében: meghalt egy nagyon közeli barátja, egy idős hölgy, akit anyjaként szeretett. A brit fiú a gyász feldolgozására furcsa módszert talált ki: eldöntötte, hogy januártól egy éven át minden nap lesz egy jócselekedete – írja a Daily Mail.

A 26 éves srác blogot vezet a jótettekről, így visszakövethető, hogy melyik nap mivel boldogította környezetét. És nem csak a rokonokat vagy a barátokat lepte meg: a „napi jóságok” egy részének számára ismeretlen emberek voltak a kedvezményezettjei – volt, akit apróval segített ki a parkoló automatánál; máskor meg kitalálta, hogy a McDrive-ban mögötte várakozó autós ételét előre kifizeti.

Vett ételt hajléktalan embereknek, süteményt sütött és küldött a barátoknak – és még hosszan sorolhatnánk a jócselekedeteket. Azt írja, azzal, hogy másoknak segít, magát is sokkal jobban érzi.

Na, persze nem ezen a világon élnénk, ha Luke ötletének nem lennének kritikusai: sokan nem értik, miért kedveskedik ismeretlenekkel; vannak, aki azt hiszik, hogy a fiú cselekedeteiért cserébe vár is valamit; és olyan is akad, aki szerint ha valóban szívből fakadnának ezek a tettek, akkor nem hozná őket nyilvánosságra.

A félállásban dolgozó Luke saját számításai szerint egy év alatt körülbelül 3000 fontot (1,2 millió forint) költött jótékonykodásra. De szerencsére a projekt nemcsak a lelkének tett jót, hanem egyéb hasznot is hozott számára: tevékenységével kivívta a jogot, hogy 2015-ben „Nemzeti Filantróp Menedzser” legyen: azért kapja majd a fizetését, hogy bejárja az országot és jótékonysági akciókban vegyen részt.


Fotó: facebook.com/Lukelopwert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik