Élet-Stílus

Ételek, amikbe beletörhet a fogunk karácsonykor

karácsonyi menü (karácsonyi menü)
karácsonyi menü (karácsonyi menü)

Az tiszta sor, hogy a diós, mandulás, mogyorós ételekkel nem árt óvatosnak lenni, de ki hitte volna, hogy a darált húsos finomságok is a veszélyesnek számítanak...

A karácsonyi ünnepek alatt megnő a fogsérülések száma. Legyünk elővigyázatosak a csonthéjasokkal készült sütemények és a darált húsos ételek fogyasztásakor, hogy ne törjön bele a fogunk a karácsonyi menübe. Ám ha megtörtént a baj, ne várjuk meg az új évet, minél előbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja Dr. Czinkóczky Béla az fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

A három vezető fogtörö karácsonyi étel

Czinkóczky Béla tapasztalatai alapján a dobogó képzeletbeli harmadik fokán a meggymag áll, ami a sok fogsérülésért felelős. A páciensek beszámolói alapján a leggyakrabban a sütemények töltelékében bújik meg észrevétlenül a meggymag.

A második legtöbb gondot a töltött káposzta töltelékébe keveredett csontdarab okozza. Emellett más darált húsokból készült étellel, fasírtokkal, töltött húsokkal is érdemes óvatosnak lenni.

A leggyakoribb karácsonyi fogtörő a diós bejgli. Az ünnepi menü elmaradhatatlan része kellemetlen meglepetést tartogathat a töltelékbe keveredett díóhéjjal, ami a legtöbb sérülésért felelős.


Kép forrása: Thinkstock

Kis sérüléssel is forduljon orvoshoz

A gyakori – szerencsésebb kimenetelű – esetek közé tartozik a rágófogak kisebb sérülése, jellemzően az élek törése. Ezeket a látható sérüléseket, csorbulásokat gyakran egyszerűen fogszínű tömőanyaggal, vagy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, ezek általában teljesen esztétikusan helyreállíthatók.

Ha a fog nagyobb része letörik, kerámia héjra vagy koronára lehet szükség. Az ilyen kisebb sérülésekkel nem kell azonnal orvoshoz rohanni, de nem is érdemes várni heteket, mert a sérült rész tovább törik és könnyebben romlik.


Kép forrása: Thinkstock

Ha nagy a baj, ne várjon újévig!

Nagyobb a baj, ha a fog hosszában elreped vagy túl mélyen, az íny szintje alatt törik el. Ez különösen gyökérkezelt fogaknál fordul elő gyakran. Ekkor nem szabad megvárni az újévet, minél előbb fogorvoshoz kell fordulni. A hosszában elrepedt, vagy mélyen tört fogat muszáj eltávolítani, azonban az esetek egy részében lehetőség van az azonnali implantációra is. Az implantáció mára teljesen hétköznapi, fájdalommentes beavatkozás, mellyel észrevétlenül pótolható az elveszített fog.

„A karácsonyi fogtörő ételek óvatosabb rágásával, megelőzhetők a fogsérülések. Vigyázzunk a fogainkra, de ha bekövetkezik a baj, mielőbb forduljunk fogorvoshoz, ne halogassuk, mert minél előbb kapunk szakszerű kezelést annál jobb” – figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik