Élet-Stílus

Karácsonyi menü a legismertebb gasztrósokkal

vörös bor Karácsony (vörös bor, gasztro, Hódos Hajni)
vörös bor Karácsony (vörös bor, gasztro, Hódos Hajni)

Gasztrobloggerek, szakírók segítenek Önnek a karácsonyi menü összeállításában. Első rész: előételek és ünnepi leves! 

A tökéletes karácsonyi menü nem létezik, mégis minden évben újra és újra megpróbáljuk. Én is. Szeretek főzni, szeretek enni, szeretem, hogy új technikákkal, alapanyagokkal ismerkedhetek meg. Szeretem, hogy egész évben van avokádó, hogy tudom mire használni a gránátalmát, sőt, a gránátalmaszirupot is, és szeretem, hogy desszertek terén a nehéz, vajas (rámás) krémeken és a dobostortán kívül is van végre élet.

Ötletekből sosem elég, inspiráció mindig kell, ezért megkértem néhány jól ismert gasztrobloggert, gasztroszakírót, segítsenek összeállítani a Hír24 karácsonyi menüjét. Hogy számukra se legyen annyira unalmas és munkaízű a dolog, csavartam egyet a dolgon: kiválasztottam egy tipikusan karácsonyi alapanyagot, amit szerepeltetni kellett a receptben, és azt is megmondtam, milyen típusú ételt várok ezzel a hozzávalóval.

Senkin nem fogott ki az ötletem, hiába, egytől-egyig profik. Első rész: előételek és az ünnepi leves.

Wessely Márta (Mirelle)


Informatikus mérnökből fajzottam el gasztronómiai újságíróvá. Világéletemben grafomán voltam, főzni és enni is szerettem, így azt kell, hogy mondjam szerencsés vagyok. Izgalmas, hatalmas terület a gasztronómia, folyamatos tanulás és tapasztalás az életem, s be kell valljam: piszkosul élvezem.

Alapanyag: lazac, máj

Ételtípus: hideg és meleg előétel

A karácsonyi vacsora legfifikásabb fogása az előétel. Nem lehet sok, nem lehet kevés, nem lehet túl egyszerű

de túl komplikált se lehet, mert a faállítással, ajándékdugdosással, nagymamatranszporttal, takarítással, vasalással és a vasalatlan elpakolásával erősen túlvállalt 24 óránkba már pont ez az, ami nem igazán fér bele.

Milyen az ideális előétel? Elegáns, mutatós, könnyen és gusztusosan tálalható, előre elkészíthető vagy legalább előkészíthető és illeszkedik az őt követő ételsorba.

Lazackrémes töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 6 teáskanál sajtkrém (pl. mascarpone, 2 csipet őrölt szerecsendió, 2 szál újhagyma, 2 teáskanál füstölt lazac morzsa (a jó minőségű üveges változat, lecsöpögtetve,) skandináv lapos kenyér, só

A tojásokat megfőzöm, majd megpucolom és szépen félbe vágom. A sárgáját ügyesen kidöccintem egy tálba, majd hozzáadom a lazacmorzsát, a sajtkrémet és kicsit megsózom. A finomra vágott hagymával és a szerecsendióval fűszerezem, s addig keverem, amíg homogén krémet nem kapok. Ezután a krémet a tojásfehérjékbe töltöm, majd tálra teszem. Különféle zöldségekkel kínálom, s ropogós lapos kenyeret adok mellé.

Fotók: Thinkstock

Boros, szilvás csirkemáj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj szív nélkül, 20 szelet bacon, 20 szem aszalt szilva, maréknyi ép dióbél, frissen őrölt fekete bors, 1 dl vörösbor

A bort forralóba teszem, majd a kimagozott szilvát belerakom és egészen kis lángon picit megrottyantom (nem szeretném, hogy szétfőjön, csak az a cél, hogy megpuhuljon), majd szűrőbe öntöm a szilvákat és hagyom lecsepegni.

A szilvákba belenyomkodom a darabka diókat. A baconcsíkokat kiteregetem, a csíkok végére helyezek egy-egy darab májat, majd szorosan mellécsomagolom a szilvát és az egészet feltekercselem a szalonnával. A kész csomagokat a biztonság kedviért átdöfhetem hústűvel, fogpiszkálóval, de ha a szalonna vége a máj alá került, akkor jó eséllyel mindenféle tű nélkül is egyben maradnak a tekercsek.

Ha kész az összes tekercs, akkor a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és a betekert májakat addig sütöm, amíg a szalonna meg nem pirul. Melegen, langyosan, de akár hidegen is kitűnő előétel.

Bodrogi (Fűszeres) Eszter

Fűszeres Eszterként ismernek, az egyik legrégebbi gasztroblog, a Fűszer és Lélek az enyém. Több újság állandó szerzője is vagyok. Családommal Tokaj-Hegyalja és Budapest között ingázunk. Télen nagyon szeretjük a tokaji borokat levesnek és desszertnek is.

Alapanyag: mandula

Ételtípus: leves

Karácsonyi tokaji borleves mandulával

Hozzávalók: 5 dl tokaji (késői szüret), 5 dl frissen facsart narancslé, 1/2 narancs reszelt héja, 1 vaníliarúd, 1 szem csillagánizs, 1/4 fahéjrúd, 2 tojás sárgája, 1+1 evőkanál porcukor, 3 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 5 deka mandula forgács

A narancslét és a bort a kikapart vaníliarúddal, csillagánizzsal, a fahéjjal és a narancs héjával együtt felforraljuk. A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is, és simára keverjük.

A narancsos lét leszűrjük, lehúzzuk a tűzről és szűrőn keresztül beleöntjük a tojásos lét, úgy hogy közben kevergetjük, nehogy összekapjon. Alacsony lángon főzzük még öt percig.

Tálalás előtt egy száraz serpenyőbe szórjuk a maradék egy evőkanál cukrot és a barnuló cukorban megpirítjuk a mandula forgácsot, végül a tányérba mert leves tetejére szórjuk.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik