Élet-Stílus

A világ leghosszabb vonatútja a karácsonyi piacra

Kínai karácsonyvonat (kína, vonat, )
Kínai karácsonyvonat (kína, vonat, )

Elképesztő, 13 ezer kilométeres utat tett meg a kínai „karácsonyvárosból” az ünnepi piacra szánt termékekkel megpakolt szerelvény, világrekordot állítva be ezzel.

A világ leghosszabb vasúti utazása ért véget a héten, amikor a kínai Yiwu városából 21 nappal korábban elindult tehervonat megérkezett a spanyol fővárosba, 30 konténernyi, főleg a karácsonyi piacra szánt termékkel. A szerelvény egészen pontosan 13 052 kilométert tett meg nyolc országon át, hogy a világ legnagyobb nagybani piacáról – ahonnan a világ karácsonyi díszeinek 60 százaléka származik – megérkezzen Madridba.

 Több mint 13 ezer kilométert tett meg, hogy elhozza a “kínai karácsonyt”
Fotó:Europress 

A Madridban kipakolt 1400 tonnás szállítmány legnagyobb részét a karácsonyi ünnepekre szánt termékek – főleg játékok és karácsonyi díszek – tették ki. Az utazás alatt a különböző vasúti pályák miatt az árukat háromszor kellett átpakolni és nagyjából nyolcszáz kilométerenként mozdonyt cseréltek. A karácsonyi tehervonat Kazahsztán, Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország, Németország és Franciaország érintésével érkezett meg a spanyol fővárosba.

A kínai vezetés a rendszeres vasúti összeköttetés próbaútjának szánta a karácsonyi utazást, amelyen át jóval gyorsabban és olcsóbban lehetne Spanyolországba juttatni a kínai árukat Yiwuból, mint hajóval. A „kínai karácsonyvárosként” is emlegetett településen nagyjából 700 cég foglalkozik kizárólag karácsonyi termékek készítésével, lefedve a világpiac 60 százalékát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik