Élet-Stílus

Ön nagyon magyar? Akkor hatvanezerért díszíti a fát!

Tettünk egy kört a lusta turisták és a gazdag tarisznyás turbomagyarok Mekkájában, az ötödik kerületi karácsonyi vásárokban és felírtunk mindent, ami a klasszikus giccskarácsonyhoz szükséges. Közszolgálati információk!

Kedves olvasó! Ha szégyelli és egyedül érzi magát amiatt, hogy az ön szívében nem ébreszt nosztalgikus melegséget a „karácsonyi vásár” kifejezés, ne csüggedjen! Nincs egyedül és szégyenkeznivalója sincs. A Belvárosban évről évre felbukkanó fabódék ugyanis hiába elsorvaszthatatlan részei az intézményesített ünnepnek, elég sivár és lehangoló képet festenek hazánkról, ami már csak azért is fájó, mert ide főleg a külföldiek járnak. Elnézve a „kézműves” angyalkákat, „retro” bádogbögréket, gyárilag fába égetett székely imádságot, Swarovski-kristályok áráért kínált bizsukat és az öteurós töki pompost, ideje, hogy akként kezeljük ezt az egészet, ami valójában: a lusta turisták és a gazdag turbomagyarok Mekkájaként.

A karácsonyi vásár a fentiekkel szemben hivatalosan persze azért van, hogy mindenki megtalálhassa azokat az egyedi, természetesen kézzel készített és festett és kellőképpen túlárazott ajándékokat, amelyek kifejezik a törődést és szeretetet annak, akinek szánjuk. Eljátszottunk tehát a gondolattal: mi lenne, ha csak a Vörösmarty tér környéki vásárokból lennénk kénytelenek megoldani a karácsonyt? Elindultunk hát, hogy beszerezzünk mindent – díszeket, ajándékokat, dekorációt -, ami egy igazi Magyar Otthon felkarácsonyításához kell. Az alábbi galériában megmutatjuk a választékot, alatta pedig matekozunk egy jót, hogy az, aki kedvet kapott az ilyesmihez, szembesülhessen az anyagiakkal is. Most szólunk, nem lesz olcsó.

.

Akkor ezt most vegyük végig. Ne aprózzuk el, szeleteljük a bejglit az itt vásárolt késsel és deszkán (7900.-). A kisebbik gyerek örülni majd a kerámiacicának vagy a vicces fogkefetartónak (maradjunk a legolcsóbbnál: 2000.-), a nagyobbik egy táskának (5800.-). Apának jó lesz az ősi magyar motívumokkal megmunkált tarsoly (21500.-), anya pedig kap egy rózsás nemezkalapot ugyanennyiért. Ezek tehát az ajándékok; most tartunk 56 900 forintnál. Lehetne rosszabb is és legalább nem a nagytőke által működtetett plázákban szórtuk el!

Jöjjön a dekoráció! Karácsony ide vagy oda, mindig jól jön a népi-paraszti motívumokkal díszített kerámia falidísz (2600.-), a lányoknak meg egy ügyesen megkomponált textil- és kerámia pillangóangyal (4500.-). A kombinált karácsonyi ajtódíszt bizony nem ússzuk meg 7000 alatt, és persze kell valami figurális is, például falapra festett angyalok (3900-5900.-), illetve, ha meg akarjuk mutatni, mennyire komolyan vesszük az ünnepeket, vihetjük a szentcsaládosat is (10 900.-). Maradjunk a középesnél (4600.-). A felakasztható jurta, illetve székely kunyhó, a klasszikus, püspökként ábrázolt mikulásbaba vagy a székely sirató már tényleg opcionális, de valamelyiket el kell vinnünk, szánjunk rá mondjuk még egy ötöst. A dekorációt tehát megúsztuk 23 700 forintból. Nem is vészes, ugye? Hát csak tessék figyelni.

Most jönnek a díszek. Természetesen ízlésesen, látványosan, de azért visszafogottan illik kombinálni őket. Az biztos, hogy kell népi ruhás baba (2700), mondjuk rögtön kettő. A hangulatos kerámiadíszek viszik majd el a hátukon a karácsonyfát, ezek darabja 900 forint, vegyünk mondjuk tízet. Az apróbb darabok (aranyozott szívecske, kerámiaangyalka, trikolór csillag, stb.) darabja 550, ezekből jó, ha van 15. Muszáj, hogy legyen pár nagyobb is, a klasszikus, zsáner- és tájképekkel gazdagon domborfestett gömb darabja 3000 (van szív alakú is!), a tömör fából faragott, tojás alakú műalkotások 4500-ért viihetőek; utóbbiakkal vigyázzunk, nehezek! Ezekből jó, ha van 5-5, és meg is van egy közepes méretű fa. A díszek ára összesen 60150 forint, és akkor még csúcsdísz is kell, amit viszont nem találtunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik