Élet-Stílus

Változást akarnak a munkahelyi esélyegyenlőségért

A nők 15, a férfiak 7 százaléka kapott már nyílt vagy burkolt szexuális ajánlatokat a munkahelyén.

Több mint egymillióan sürgetnek változást a férfiak és nők munkahelyi esélyegyenlőségének érdekében – közölte sajtótájékoztatóján a Nyitottak vagyunk csoport, mely a Gemiusszal közösen reprezentatív felmérést készíttetett a témában.

A Gemius kutatási igazgatója elmondta, hogy a 3200 fős mintán készült kutatásból kiderül, a nők 31 százaléka és a férfiak negyede úgy gondolja, hogy a nőket és a férfiakat nem kezelik egyformán a munkahelyi előmenetellel kapcsolatban. Emellett a nők 37, a férfiak 24 százaléka azt mondta, van különbség a nemek között a fizetésben is.

A kutatás másik megállapítása szerint a férfiak 7, a nők 16 százaléka kapott már a munka közben általánosító, a nemével kapcsolatos megjegyzéseket, emellett a férfiak 7 és a nők 15 százaléka számolt be arról, hogy nyílt vagy burkolt szexuális ajánlatokat kapott a munkahelyén.

A résztvevők 30 százaléka úgy véli, hogy sürgős lépésekre van szükség az esélyegyenlőség javításának érdekében, ez a teljes munkavállalói körre vetítve több mint egymillió embert jelent.

Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának társigazgatója egy amerikai kutatást idézve elmondta, hogy átlagban 84 százalékkal magasabb árbevételt értek el azok a vállalatok, amelyeknél legalább három nő volt a vezetőségben.

A Google, az Espell és a Prezi által alapított Nyitottak vagyunk csoport akciót indított a munkahelyi esélyegyenlőség javításának érdekében. A vállalatokat arra kérik, hogy vizsgálják meg, min kell dolgozniuk azért, hogy a nők és férfiak ugyanolyan lehetőségekkel és esélyekkel találkozhassanak munkahelyükön, majd vállalják nyilvánosan, hogy 2015-ben dolgozni fognak ennek érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik