Élet-Stílus

Pofonegyszerű gyakorlat árulkodhat a halálunk idejéről

jóga (jóga, )
jóga (jóga, )

Ha le tud ülni és fel is tud állni mindenfajta segítség vagy kapaszkodás nélkül, akkor jó hírünk van...

Gondolta volna, hogy a világ talán legegyszerűbb tornagyakorlata, az úgynevezett egyszerű leülés-felállás teszt, olyan fontos információkról árulkodik, mint a halál várható ideje? Nem? Ne szégyellje! Egészen mostanáig még azok a kutatók sem tudtak róla, akik egyébként már régóta használták a tesztet: az atléták izmainak rugalmasságát mérték vele.

Így többek között a Rio de Janeiro-i Egyetem professzora, dr. Claudio Gil Araujo is elsősorban a sportolók fizikai állapotának felméréséhez használta. Csak az utóbbi években jött rá, hogy a leülés-felállás teszt (SRT) nem csak az izmok rugalmasságáról árulkodik, de sokat elárul a szervezet fizikai állapotáról, sőt, egy tízpontos értékelőrendszer segítségével még az egyensúlyra és a koordinációs képességre is következtethetnek a tesztből.

Íme, az egyszerű gyakorlat:


Kép forrása: Daily Mail 

A professzor saját betegeit vonta be a vizsgálatokba, melyekből kiderítette, azoknál, akik az egyszerű és mindenfajta segédeszköz nélkül végezhető teszten 8 pontnál kevesebbet szereztek, kétszer akkora volt az esélye annak, hogy hat éven belül meghalnak, mint a tökéletesen teljesítő társaiknak.

A teszt során egyébként egy-egy pont levonást ért, ha valaki a kezét vagy a térdét használta a támaszkodáshoz, de fél pontot vesztett az is, aki a gyakorlat közben megszédült és elvesztette az egyensúlyát. A professzor az évek során felhalmozódott eredményekből tanulmányt írt, majd publikálta az European Journal of Cardiology című orvosi szaklapban.

Ebben Araujo többek között leírja, az 51-80 közötti pácienseknél a gyakorlat nagy valószínűséggel jelezte előre a halál közeledtét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik