Élet-Stílus

Felajánlotta saját méhét, hogy lánya anya lehessen

újszülött (újszülött, )
újszülött (újszülött, )

A svéd nő egy ritka genetikai rendellenesség miatt méh nélkül született. Édesanyjának köszönhetően lett anya.

Alig egy évvel azután, hogy az elsők között esett át a Svédországban is úttörőnek számító méhátültetésen, egészséges kisfiúnak adott életet egy 29 éves nő. Orvosai a helyi lapoknak elmondták, a fiatal nőnél, akinek nevét kérésére nem hozták nyilvánosságra, a várandósság alatt minden rendben zajlott, kisfiát a szülés előre kiírt időpontjában, császármetszéssel segítették a világra. Mindketten egészségesek, és azóta haza is engedték őket.

A beszámolóból emellett az is kiderült, a 29 éves nő egy ritka genetikai rendellenesség miatt méh nélkül született. Mivel mindenképpen szeretett volna saját gyermeket, önként vállalkozott, hogy Svédországban az elsők között méhátültetésen vehessen részt. A fiatal nő az életét megváltoztató szervet saját édesanyjától kapta.


A kép illusztráció
 Forrás: Thinkstock 

Henrik Hagberg, a londoni King’s College professzora, aki jelen lehetett a méhátültetés mellett a szülésnél is, a Daily Mail című lapnak elmondta, a sikeres procedúra több ezer hasonló sorsú nőnek jelenthet reményt világszerte. A szakember emellett méltatta az édesanyát is, aki önként ajánlotta fel méhét lányának: „Ez a legnagyszerűbb ajándék, amit egy anya a lányának adhat” – mondta.

Mint kiderült, nem a 29 éves nő az egyetlen Svédországban, aki abban a méhben hordta ki gyermekét, amiben ő is fejlődött. Vele egy időben egy másik asszonyon is elvégezték a méhátültetést. A második esetben egy olyan nő kapott édesanyjától méhet, akinek 20 éves korában, rákbetegség miatt távolították el a sajátját. Az orvosi beszámoló szerint a közelmúltban ő is egészséges gyermeknek adott életet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik