Élet-Stílus

Késleltetett ejakuláció: mit kell tudni róla?

A késleltetett ejakuláció egy viszonylag ritka szexuális zavar, melynél a férfi nagyon nehezen, csak kifejezetten hosszú idő alatt tud elélvezni.

A késleltetett ejakuláció az ejakulációs zavarok közé tartozó betegség, mely a férfiak nagyjából 1-4 százalékát érintheti. A betegség lényege, hogy a férfi csak nagyon nehezen, meglehetősen hosszú idő alatt jut el az orgazmusig, ha eljut egyáltalán.

Az, hogy mennyi idő alatt ér el egy férfi az ejakulációig, nagyon változó. Függ természetesen az egyéntől, de egy sor egyéb pszichológiai és fiziológiai tényezőtől is. A szakemberek szerint akkor beszélhetünk késleltetett ejakulációról, ha a behatolástól kezdve nagyjából húsz perc múlva következik be az ejakuláció, de ennél hosszabb idő is szükséges lehet. Ez a normális idő minimum négyszerese.

A késleltetett ejakuláció mellé általában teljesen normális erektilis funkció társul, és a szexuális izgalommal sincsenek gondok. A betegség kialakulhat a szexuális élet kezdetén, és egész életen keresztül tarthat, de gyakoribb, hogy a teljesen normális szexuális funkciót váltja fel. Akésleltetett ejakuláció oka lehet biológiai vagy pszichológiai eredetű, és a kettő között lehetnek átfedések is.


Kép forrása: Thinkstock

A biológiai-fiziológiai okok között találhatjuk a gyógyszerek (elsősorban antidepresszánsok, szorongáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapítók) mellékhatásait, az alkohol, illetve a kábítószerek hatásait. Az idegsérülések, mint a stroke, a szklerózis multiplex, a súlyos cukorbetegség, a gerincsérülés is befolyásolhatja az ejakulációs képességet. Az életkor előrehaladtával pedig csökkenhet a pénisz érzékenysége.

A “szerzett” betegség hátterében általában lelki okok állnak, és előfordulhat az is, hogy maszturbálás közben nincs gond az ejakulációval, csak akkor, ha partnerrel próbálja elérni az orgazmust a férfi. 

A pszichológiai okok között találhatjuk a gyermekkori és fiatalkori problémákat (például abúzust, elhanyagolást, kötődési problémákat), a ki nem fejezett haragot, a testi élvezetek elutasítását vagy a vallási meggyőződést. A késleltett ejakuláció oka lehet félelem, például a nem kívánt terhességtől,a fájdalom okozásától. Az önbizalomhiány vagy a teljesítménykényszertől való szorongás is megnehezítheti az elélvezést.

Még többet szeretne tudni? Olvasson tovább a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik