Élet-Stílus

„Anya, miért pont a fenyőfa a karácsonyfa?”

karacsonyfa(210x140).jpg (karácsonyfa)
karacsonyfa(210x140).jpg (karácsonyfa)

Ön tudja, honnan ered a „karácsony" szavunk? És azt, hogy miért pont a fenyő lett az ünnep jelképe?

A címben is szereplő, egyébként nagyon is helytálló kérdést, a minap szegezte az Öt gyerekkel az élet blog szerzőjének kisfia. Mint írja, gyermekének az autóban ülve jutott eszébe a kérdés, amire meglepő módon csak pár szóban tudott válaszolni. Ez adta neki az ötletet ahhoz, hogy kicsit utánajárjon a karácsonyi jelképeink hátterének.

Most a blogger karácsonyi kisokosából szemezgetünk.

Honnan ered a karácsony szavunk?

A karácsony szó valószínűleg a szláv „korcun (átlépő) szóból ered. A kiskarácsony Újév napját, a nagykarácsony december 25-ét jelöli.

Miért pont a fenyőfa a karácsonyfa?


Kép forrása: Thinkstock

Németországból eredő szokás, Katalin vagy Borbála napján az „életfa” ágait vízbe állítani, hogy az az ünnepre kizöldüljön. Ez jelképezi az élet uralmát a halál felett.
Magyarországon a 19. században jelent meg először. A hagyományok szerint az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította, innen terjedt el a szokás, amit néhány évben belül már szinte az egész országban ismertek.

Miért szaloncukor a szaloncukor?

A 19. század végére elterjed a karácsonyfa állításának szokása Magyarországon. A polgári lakásokban ekkor a leggyakrabban a szalonban kaptak helyett a feldíszített fák, amire diót, almát, mézeskalácsot és papírba csomagolt puha cukorkát aggattak. Tipikus hungarikum.

Ha kíváncsi, mit jelent az advent, és ki csinálta az első adventi koszorút, olvassa el a folytatást az Öt gyerekkel az élet blogon. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik