Élet-Stílus

Milliós kártérítést követelnek a szülészeten elcserélt gyerekekért

Már felnőttek a lányok, akiket húsz éve kevertek össze Franciaországban. Egyiküket a „postás lányának” csúfolták a faluban, annyira nem hasonlított szüleire.

Kedden zárt ajtók mögött hallgatta meg egy francia bíróság annak a két lánynak a családjait, akiket húsz évvel ezelőtt cseréltek el egy cannes-i szülészeten. Az MTI tudósítása szerint Sophie Serrano 1994 nyarán szülte meg kislányát, Manont egy cannes-i klinikán. Sárgaság miatt az újszülött fénykezelést kapott, de helyhiány miatt egy inkubátorba helyezték egy másik, szintén sárgaság miatt kezelésre szoruló újszülöttel, Mélanie-val. A lányokat a kezelés után az egyik ápolónő elcserélte.

Mindkét kismama azonnal jelezte, hogy kétségeik vannak afelől, hogy saját gyermeküket kapták vissza, de a kórházi alkalmazottak azzal nyugtatták őket, hogy a fényterápia miatt változott a külsejük. Tíz évvel később az egyik apa apasági vizsgálatot kért, mert úgy gondolta, hogy kreol bőrű lánya egyáltalán nem hasonlít a szüleire, ráadásul a kislányt a faluban „a postás lányának” csúfolták. Azután, hogy kiderült, hogy nem ő az apa, az anyát is vizsgálták és kiderült, hogy valóban nem ők a biológiai szülők.

A család feljelentést tett és nyomozásba fogott a másik család megtalálása érdekében. Természetesen egyik család sem kérte a gyerekek kicserélését, mert azoknak azokkal a szülőkkel volt erős a kapcsolatuk, akik felnevelték őket, ráadásul néhány találkozás után meg is szakadt köztük a kapcsolat.

 Manon Serrano és édesanyja. A másik család nem vállalta a nyilvánosságot. AFP / Valery Hache

A kórház részben elismerte a felelősségét, de a szülőket is hibáztatta. Idén az azóta már húszéves nők és családjaik közös kártérítési keresetet nyújtottak be. A lányoknak 3-3 milliót, három szülőnek fejenként másfélmilliót, a testvéreknek pedig 750 ezer eurót kérnek. Ítéletet jövő februárban hirdetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik